Kolumni Anu Frosterus-Setälä Taas on se aika vuodesta

Nyt on taas se aika vuodesta, kun tarkistan, että vaatenaulakossa olevissa takeissa on kaikissa heijastin tai kaksi, perheen kaikissa taskulampuissa on toimiva patteri, koulurepun taskussa on taskulamppu ja polkupyörien valot toimivat edessä ja takana.

– Äiti, mä en oo sokea. Kyllä mä näen ihan hyvin pimeässä ilman lamppua ja heijastinta.

– Juu. Sinä näet, mutta autoilijat ei näe sinua!

Autoilijalle, ainakin minulle ovat auton valot ja katuvalaistus riittämättömät. Kun musta asfaltti imee valon, on jalankulkijalla oleva tumma vaatetus ilman heijastinta kuin maastopuku. Silloin syntyy tilanne missä jalankulkija ilmestyy tielle pimeydestä.

Liikenneturvan tiedot vahvistavat kokemukseni. Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Lain mukaan pimeään aikana tiellä liikkuessaan on jalankulkijan yleensä käytettävä heijastinta. Liikenneturvan tietojen mukaan näin toimii sittenkin vain joka toinen jalankulkija.

Sinä näet, mutta autoilijat ei näe sinua!

Kaikki heijastimet eivät sittenkään heijasta yhtä hyvin.

Tiesitkö, että jalankulkijan heijastimet määritellään Euroopan unionin henkilösuojaindirektiivin perusteella? Heijastimien näkyvyys varmennetaan mittaamalla muun muassa heijastimen kokonaisvalovoima ja pinta-ala standardin EN 13356 mukaan. Myytävien heijastinten tulee täyttää standardien vaatimukset ja olla CE-hyväksyttyjä.

Vielä, kun olisi sellainen direktiivi joka määräisi heijastimen kaikkiin ulkoiluvaatteisiin ja koulureppuihin pakolliseksi vakiovarusteeksi niin, että näkyvyys pimeällä olisi aina taattu.

Oleko sinä kiinnittänyt heijastimet takkeihin ja perheen koululaisten reppuihin? Sellaista takkia ja reppua ei olekaan mihin ei löytyisi sopiva heijastin. Entä onko perheen lemmikillä oma heijastinliivi?

Toiset pelkäävät pimeää, toiset ei. Sen verran saisi jokainen pelätä, että ymmärtäisi olla pimeällä liikkumatta ilman heijastinta. Ei riitä, että sinä näet autoilijat. Anna sinä autoilijalle mahdollisuus nähdä sinut!

Haastan kaikki lukijat huoltamaan perheen heijastinvarustelun kuntoon!

Kirjoittaja on Karkkilan Tienoon toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat