Lukijalta | Jäin miettimään, onko tämä ensiapua

Eräs ystäväni sai aamulla kello 6 jonkin kohtauksen. Ambulanssi kävi, otti kokeita ja kehotti menemään terveyskeskukseen. Lähdin kuskiksi 8.30 aikaan.

Siis ensiapuun Nummelan terveyskeskukseen 8.35. Ovi oli lukossa, joten soitin ovikelloa. Hoitaja tuli aukaisemaan ja sanoi, että olemme väärällä ovella mutta tulkaa nyt. Meidän piti mennä ilmoittautumaan Infoon. Menimme sinne ja siellä oli pitkä jono. Hetken odoteltuamme sain kiinni hoitajan, joka sanoi, että meidän piti mennä ensiapuun. Rollaattori liikkeelle. Sain toisen hoitajan kiinni, joka sanoi, että ilmoittautumaan infoon. Tiuskien hän tuli näyttämään ilmoittautumista ja siellähän oli automaatti. Ei sanottu ensin, että automaatti. Jonotusnumeron kanssa nyt ensiapuun.

Odotusta. Hoitajia ja pari lääkäriä kulki ohitsemme edestakaisin. Seinällä oli tiedote, jossa sanottiin, että vastaanotetaan kiireellisyyden mukaan eikä tulojärjestyksessä. Sain hoitajan kiinni ja kysyin, miten kiireellisyys määritellään, kun kukaan ei ole kysynyt, miksi olemme tulleet? Ystävälläni alkoi pistellä käsistä ja hän pelkäsi uutta kohtausta. Vastaus hoitajalta oli, että potilaan pitää sanoa itse. Minä kerroin, että olen saattaja, mutta tämä potilas on saanut kohtauksen aamulla ja ensihoitajat kehottivat menemään ensiapuun. Aiempi sairaalassa olo ja toive päästä Lohjalle eivät vaikuttaneet. Vastaus kiireellisyydestä oli, että hoitaja määrittelee kiireellisyyden mutta nyt on niin kiire, että se saattaa kestää. Hoitaja otti vastaan 9.34.

Onko tämä ensiapua, jäin miettimään? Kokemusta on vain Lohjan ensiavusta ja siellä toiminta on aivan eri luokkaa. Tullessaan ensiapuun eikö olisi heti syytä kysyä, miksi on tullut ja luokitella kiireellisyys? Ei voi johtua mistään hoitajapulasta. Seurasin liikkumista yli tunnin ajan. En tiedä, mikä on huone 6 mutta sinne meni 3 hoitajaa ilman potilasta pitkäksi aikaa. Varmaan tärkeä palaveri. Huomattavaa oli, että ohikulkevat hoitajat ja pari lääkäriä kiirehtivät ohi katsellen pitkin seiniä. Kukaan ei sanonut huomenta tai hei. Miksi on kyltti ”ensiapu” ovella, josta ei saa tulla sisään? Miksi jonotusnumeroa ei ole ensiavussa vaan rollaattorin kanssa huonossa kunnossa on mentävä kauemmas? Matka ei ole pitkä mutta kyllä sekin ystävälleni otti todella voimille.

P.S. Puolenpäivän jälkeen ystäväni vietiin ambulanssilla Lohjalle.

Tyytyväinen Mehiläisen asiakas. Varjele minua SOTElta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat