Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjoittajavieras Jouko Lindholm Uutta liikennekulttuuria

Jalkakäytävällä viilettävät erilaiset kaksipyöräiset menopelit, kuljettajia on monen ikäisiä ja parhaimman sähkömopon kyydissä on kolme veijaria. On kuin olisi siirtynyt ajassa eteenpäin niihin visioihin, joita tulevaisuuden näkijät esittivät muutama vuosikymmen sitten. Samalla jalkakäytävällä kulkevat kuitenkin myös sekä kävelijät että polkupyöräilijät.

Sähköavusteisten pyörien lisäksi on tullut markkinoille yhä erilaisempia ja tehokkaampia kulkuneuvoja, joiden ajamiseen ei tarvita minkäänlaista lupaa eikä harjoitteluakaan. Sähköpotkulaudoista on tullut jo melkoinen bisnes suurten kaupunkien kaduille. Potkulaudoilla voi välttää ruuhka-aikojen autojonot ja jalkakäytävillä sekä pyöräteillä pääsee nopeasti paikasta toiseen. Eikä tarvitse murehtia parkkipaikoista, laudan kun voi jättää vain kadun varteen tai jalkakäytävälle. Tätä taustaa vasten ymmärtää kiinnostuksen helppoa kulkutapaa kohtaan.

Kun vuosikymmeniä sitten moottoripolkupyörästä eli moposta tuli syrjäseutujen kulkuneuvo lähinnä aikuisille miehille, uudet keksinnöt ovat taajamien nuorten menopelejä. Tämä on varmaan yksi syy siihen, että liikenteessä syntyy yhä enemmän vaaratilanteita kevyen liikenteen väylillä. Nyt ovat liikenteessä nuoret ilman ajo-opetusta ja liikennesääntöjen tuntemusta, tai viikonloppuisin alkoholin vaikutuksen alaisina. Useimmille sähkömopojen ja potkulautojen nopeudelle on määritelty 25 kilometrin rajoitus. Polkupyöräilijät tietävät varmasti, miten vaikeaa on tuon maksiminopeuden pitäminen tavallisella pyörällä ja miten tarkkaavainen saa olla liikenteessä tuolla nopeudella ajaessaan.

Jotta voimme ottaa kaiken hyödyn näistä uusista kulkuvälineistä meidän on opittava myös noudattamaan liikennesääntöjä. Tämä valistus vaatii kaikkien asianosaisten sitoutumista yhteisiin sääntöihin. Vanhemmilla on suuri vastuu auttaa lapsiaan oppimaan julkisilla teillä liikkumisen pelisäännöt, vaikka ajokortteja ei nuorilta vaaditakaan. Samoja sääntöjä on myös aikuisten noudatettava. Viikonloppujen ensiapuklinikoiden jonot loukkaantuneista sähköpotkulautailijoista eivät ole hyvä esimerkki uusien toimintojen oppimisesta vaan välinpitämättömyydestä.

Miten luomme sellaisen liikennekulttuurin, jossa kaikilla teillä ja jalkakäytävillä liikkuvilla on turvallista olla. Harjoittelu tekee mestarin, mutta siinäkin täytyy olla pelisäännöt. Yhteispelillä turvallisesti liikenteeseen.

Kirjoittaja on kuntayhtymän johtaja, Luksia Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä.