Lukijalta: Minulle jokainen päivä on luonnon päivä

Luonto on vähän niin kuin lainassa meillä, Helena Stockinger kirjoittaa. Sami Lettojärvi slet

Suomen luonnon päivää vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. Luonnon juhlapäivän tarkoituksena on juhlistaa ja arvostaa Suomen upeaa luontoa.

Lähes satavuotiaasta itsenäisestä Suomesta tuli vuonna 2017 maailman ensimmäinen maa, joka virallisesti liputti luontonsa kunniaksi.

Vihdin luonto on ainutlaatuinen, monipuolinen ja vertaansa vailla.

Metsää ja vettä harmonisessa jatkumossaan, mahtipontisia kallioita ja salaisuuksia sisällä pitäviä saaria. Eläinlajien kirjo on runsas ja monet lintulajit tulevat tänne hyvin kaukaa pesimään, aina Afrikasta saakka. Suomalaisina erityispiirteinä neljä toisistaan selvästi erottuvaa vuodenaikaa, jotka tahdittavat niin luonnon kiertokulkua kuin meidän ihmistenkin elämää.

Kesä on aika, jota suuri osa meistä odottaa koko vuoden. Kesällä Suomen luonto on parhaimmillaan tuoksuineen, äänineen ja vehreyttä riittää silmän kantamattomiin. Järvet tuovat maisemaan oman pikantin lisänsä ja eläimistö on monimuotoista.

Syksyn upeinta tarjontaa on luonnon ikioma värishow, ruska.

Hiljalleen maisemaan ilmaantuu valkoista, kun syksy taittuu vääjäämättä talveksi, yöpakkaset ilmestyvät ja järvet alkavat jäätymään.

Lumi ja jää ovat luonnon talviset valttikortit. Talven eläimet ja jylhät havupuut takaavat, ettei luonto talvellakaan hiljene ja kalpene kokonaan.

Kevät, tuo lohdun tuova linkki talven ja kesän välillä. Luonto herää talven jäljiltä uudelleen eloon, kasvit palaavat pikkuhiljaa maisemaan, lehtipuut versovat lehtensä ja näkymä muuttuu jälleen vihreäksi.

Luonto on meille tärkeä ja lähiluonto vielä arvokkaampi. Olemme luonnossa kuitenkin vain vieraina ja luonnossa luonnon kuuluu määrätä pelisäännöt, ei ihmisen. Luonto on vähän niin kuin lainassa meillä.

Kirjailija Pekka Seppästä lainatakseni: ” Maailman suurin vääryys on se, että kaikki mitä luonnossa on, on ihmisille ilmaista.”

Luonnon monimuotoisuutta, luonnon pääomaa on suojeltava ja ylläpidettävä, jotta elämän edellytykset maapallolla voidaan turvata.

Luonnonkirjon suojelu on siis myös ihmisen suojelua. Maankäyttö on suuri uhka luonnon monimuotoisuudelle. Viheryhteyksien säilyttäminen, niiden luominen, ennallistaminen sekä luontoarvojen kartoittaminen suojelevat lajeja ja niiden elinpiirejä. Eläimet ja hyönteiset pääsevät niiden kautta siirtymään luonnontilaiselta alueelta toiselle. Kaavoituksien yhteydessä luontoselvityksen tekeminen huomioi alueen luontoarvot ja asiantuntijan tekemä oikea-aikainen luontoselvitys edesauttaa hankkeen etenemistä aikataulussa. Luontoselvitykset etenevät myös luonnon ehdoilla, eri lajien vuodenkierron mukaan.

Suomen luonnon päivän logossa lentää ylväänä kansallislintumme laulujoutsen. Tämä satumaisen valkoinen lintu, joka lähes hävisi ihmisen toimesta reilut puoli vuosisataa sitten, tuo meille yhä uudelleen toivoa kesän kaipuuseen, trumpettimaisien toitotuksien saattelemana.

Mitä teemme luonnolle, teemme itsellemme. Minulle jokainen päivä on luonnon päivä.

Helena Stockinger

Vihti kk

Kommentoi