Päätoimittajalta: Vihtiin oma viestintäpäällikkö

Aija Pirinen

Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola nosti sisarlehtemme Luoteis-Uusimaan haastattelussa (19.8.) esiin Vihdin näkyvyyden merkityksen: ”Moni ei esimerkiksi tiedä, että Nuuksiosta 2/3 sijaitsee Vihdin puolella. Ja meillä on yli 200 liikuntapaikkaa! Meidän pitää vielä enemmän röyhistää rintaa ja nostaa näitä Vihdin vahvuuksia esille”, hän totesi.

Eerola on ihan oikeassa. Kunnan vahvuuksia tulisi nostaa enemmän esille. Vihti ja Vihdin vahvuudet eivät nimittäin tule esille itsestään esimerkiksi verkossa. Vahvuuksista pitää kertoa eri viestinnän kanavissa ja reagoida, kun kuntaa on aiheellista kehua ja mainostaa.

Vihdin kunnassa viestintä ja markkinointi ovat kunnanjohtaja Eerolan sekä elinvoimajohtaja Petra Ståhlin vastuulla. Riittääkö heidän aikansa myös viestinnän hoitamiseen?

Esimerkiksi Vihtiä hieman pienemmän Imatran kunnan verkkosivuilta löytyy viestintäjohtajan ja kolmen viestinnän asiantuntijan yhteystiedot. Nurmijärvelle on puolestaan palkattu viestintäpäällikkö, verkkotiedottaja ja viestintäassistentti. Heidän päätyönsä on suunnitella ja toteuttaa kunnan viestintää. Ja tämän huomaa: Kunnan viestintäosasto tiedottaa jatkuvasti medioille ja sosiaalisessa mediassa kunnan tapahtumista ja ylpeydenaiheista kuvilla, teksteillä ja videoilla. Viestintä on ammattimaista työtä ja siksi kaikki menestyvät organisaatiot palkkaavat viestinnän ammattilaisia brändityöhönsä.

Monet suomalaiskunnat ovat palvelutarjonnaltaan ja ympäristöltään hyvin samankaltaisia. Kuntien väliset erot ovat usein hiuksenhienoja. Erottuakseen kunnat tarvitsevat viestintää. Menestyvissä kunnissa tunnistetaan omat erityspiirteet ja osataan tuoda ne näkyvästi esille.

Vihdissä kunnanjohtaja on ansiokkaasti tuonut sometileillään esille kunnan onnistumisia. Aktiviinen kuntaviestintä tarvitsisi kuitenkin omat ammattilaiset. Viestintä ei tuo Vihdille välittömiä rahallisia hyötyä, mutta pitkällä aikavälillä menestyvä kunta edellyttää ammattimaista viestintäosastoa.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan päätoimittaja.

Kommentoi