Lukijalta | Miksi omaishoitoa ollaan ajamassa alas

On pidettävä oudoksuttavana Karviaisen toimintaa omaishoidon suhteen. Ensin soitetaan että omaishoidon tukenne tullaan lopettamaan, tämän jälkeen ilmoitetaan muodollisesta tapaamisesta jossa katsotaan tilanne. Kyseinen tilaisuus, jossa kaksi viranhaltijaa vain etsivät perusteluja epäämiselle.

Yksinkertainen muistitesti oli ainoa minkä he tekivät, ja päätöksessään pitivät perusteena epäämiselle. Aivan kuin tietoisesti kaikkia omaishoidettavia pidettäisiin tyhminä ja muistamattomina.

Halvaantumiseni jälkeen ei vasen käsi ole muuta kuin kuollutta elopainoa ja vasen jalka ei kovin hyvin suostu yhteistyöhön. Se, että ajan autoa ja minulla on ollut 2 luokan kortti jo yli 40 vuotta, ei ole heille mieluista. Uusin korttini alkuvuodesta ilman minkäänlaista ongelmaa. Testeissä olen useasti ylittänyt Mensan rajat kirkkaasti.

Myös reaktioajat olivat loistavat ikäisekseni. Sitä mitenkä pärjään yksikätisenä ja huonosti liikkuvana ei tutkittu mitenkään.

Viranhaltioita ei edes kiinnostanut kokeilla yksinkertaisia esittämiäni testejä, voidakseen tietää mitenkä vaikeaa on selvitä monista arjen haasteista yhdellä kädellä. Heillä ei ole edes alkeellisintakaan käsitystä missä kaikessa apua voi tarvita. Avustajani joka oli paikalla, ei voinut olla ihmettelemättä ennakkoasennetta, joka paistoi joka kohdassa läpi. Kuten saatu kielteinen päätös osoittaa, on jätetty kirjaamatta ylös monia esille tulleita kohtia, jotka ovat annettua päätöstä vastaan. Käynnin aikana keskustelu oli näiltä osin hyvin yksipuolista, ei mitään kommenttia. Kuitenkin näillä kohdilla on suurta merkitystä määriteltäessä omaishoitajantukea. Karviaisen sivuilla on viimeinen päivitys omaishoidosta vuodelta 2017. Sitten väitetään että kriteeri ovat muuttuneet, mutta ei kuitenkaan esitetä mitenkä. On varsin ironista, että muutama kuukausi sitten sain lisää avustajatunteja lisääntyneen avuntarpeen takia.

Näköjään toinen käsi ei tiedä mitä toinen tekee. Nähtävästi on vain valittu joukko, jolta lopetetaan omaishoidontuki ilman kestäviä perusteluja. Ennen vaaleja oli kyllä omaishoidon puolesta puhujia, löytyykö niitä vaalien jälkeen.

Ari Kajan, vammaisaktivisti, maakuntavaaleissa ehdokkaana

Etusivulla nyt

Luetuimmat