Toimittajalta Tarja Omenainen: Etänä pieruverkkareissa vai lähitöissä mekossa?

Tarja Omenainen

Koronavirus on muuttanut työn tekemisen kulttuuria vauhdilla ja monella työpaikalla on otettu ennen näkemättömän suuri digiloikka lisääntyneen etätyön vuoksi. Etätyön määrä on kasvanut Covid-19-pandemian aikana valtavasti. Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan yli miljoona suomalaista siirtyi etätöihin koronavirustilanteen vuoksi jo keväällä 2020.

Luovat ratkaisut ovat etätyön myötä lisääntyneet. Moni tekee töitä hybridimallilla vuorotellen kotona ja työpaikalla. Osa taas kaipaa kodin lähelle vuokrattavia työtiloja, joissa voi keskittyä rauhassa palaveriin tai tarkkuutta vaativaan työtehtävään etätöitä tehdessä. Nummelasta on nyt mahdollisuus vuokrata työtiloja palaverin ajaksi tai vaikka koko päiväksi. Tilassa on vakaa tietotekniikka ja toimistoergonomia kunnossa.

Etätyössä on puolensa. Kotona töitä tehtäessä työmatka on lyhyt eikä vaatetuksellakaan ole niin väliä, kunhan teams-palavereihin muistaa vaihtaa yläosan siistiksi. Muutoin kokouksiin voi liittyä vaikka rakkaimmissa pieruverkkareissa. Etätöissä koronakilot kyllä saattavat hiipiä salakavalasti vyötärölle, jos asuna on pitkään pelkästään kuminauhavyötäröiset verkkarihousut.

Lähitöissä oleminen oli itselleni raikas ja kohottava kokemus pitkän etätyöjakson jälkeen. Olo oli energisempi. Työkavereita näki kasvotusten ja työasiat ratkesivat nopeasti, kun asiasta oli mahdollisuus jutella heti. Itsestä tuli pidettyä parempaa huolta, kun aamulla mietti minkä mekon laittaisi töihin päälle ja sipaisi ennen töihin lähtöä hieman ripsiväriä silmiin. Teki hyvää olla välillä pois kodista, jonne oli taas kiva palata työpäivän jälkeen.

Edelleen on paljon aloja, joissa töitä ei voi tehdä etänä, kuten fyysinen hoitotyö, teollisuus-, kuljetus- ja rakennusala sekä maa- ja metsätalous. Koronatilanteen takia etätöihin on siirtynyt myös moni sellainen työntekijä, jolla ei ole ollut aikaisempaa kokemusta etätöistä.

Uusien koronatartuntojen määrä on Suomessa kasvanut melkoisella vauhdilla tasaisemman jakson jälkeen. Saa nähdä teemmekö syksyllä töitä kotona pieruverkkareissa vai toimistolla mekossa.

Lähitöissä oleminen pitkästä aikaa oli raikas ja kohottava kokemus.

Kommentoi