Kolumni Päivi Kallo Käsijumppaa Väänteenjoen venesululla

Hiidenvedellä ja Lohjanjärvellä on tänä kesänä riittänyt moottorivenettä, soutuvenettä, suppailijaa ja purjelautailijaa. Uimareita laitureiden tuntumassa, virvelin heittäjiä ja uistelijoita, ravustajatkin ovat jo liikkeellä.

Kaikki nämä vedestä nauttivat tulivat vastaan veneretkellä, jonka teimme eräänä kesän hellepäivänä Lohjanjärvelle ja Hiidenvedelle. Sanotaan, että korona-aika on lisännyt veneilyä ja kaikkea vesistöön liittyvää virkistystoimintaa. Väitteen saattoi tuona kauniina iltapäivänä allekirjoittaa – ruuhkaakin oli.

Väänteenjoen sulun luukkua aukiveivatessani pohdin, että onpa meillä mahtavat paikalliset vesistöt! Hiidenvedeltä Lohjanjärvelle tai Lohjalta Vihtiin ja takaisin, pienellä vaivalla sulkuporttien avulla.

Tällä kertaa tuuri kävi vain toiseen suuntaan: luukut oli valmiiksi auki menosuuntaan. Vaan mihinpä kesäveneilijällä on kiire. Kahden järvenpinnan korkeuseron tasaaminen sulussa on puuhaa, joka on varsinkin pienemmille lapsille lähes seikkailu. Yksi vääntää kahvasta, toinen valvoo silmä kovana vedenpinnan korkeuseroja, kolmas huolehtii veneestä.

Tällä kertaa meitä sujahti sulkuporttien väliin samaan aikaan useampi vene, yksi vesiskootterikin. Vedenpinnan nousua odotellessa käänsivät naapuriveneen nuoret musiikin soimaan. Miten hauska yhteisen hetken kokemus!

Keskiviikkona toimituksen sähköpostiin kilahti Länsi-Uudenmaan poliisin tiedote. Viime lauantaina oli venepoliisi yhdessä erätarkastajan kanssa partioinut molemmilla järvillä, ja eihän valvontaiskun tuloksista ollut pelkästään hyvää kerrottavaa.

Yksi vääntää kahvasta, toinen valvoo korkeuseroja.

Valvonnan aikana pysäytettiin 44 veneseuruetta. Sakkoja kirjoitettiin niin puutteellisista varusteista, liiallisesta nopeudesta kuin kalastusrikkomuksesta. Kaksi ruorijuoppoakin jäi kiinni.

Hyvä että valvotaan. Järvien nopeusrajoitukset ovat paikoin ja syystäkin matalia, joten kuskilta vaaditaan malttia.

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan "kesäpäätoimittaja".

Etusivulla nyt

Luetuimmat