Pääkirjoitus Riittääkö velvollisuudentunto aluevaaleissa?

Tuoreen tutkimuksen mukaan viime kuntavaaleissa äänestettiin ennen muuta velvollisuuden tunteen ajamana. Äänestämättä jätettiin polittiikkaa kohtaan koetun epäluottamuksen vuoksi.

Enemmän kuin neljä viidestä (85 prosenttia) kuntavaaleissa äänestäneestä arvioi, että äänestämisen kokeminen kansalaisvelvollisuudeksi vaikutti vaaliuurnille lähtemiseen paljon tai melko paljon. Kyselytutkimuksen teetti KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö.

Vasta toiseksi eniten motivoi mahdollisuus vaikuttaa kotikunnan asioihin (79 prosenttia). Kuntavaalien äänestysprosentti olikin hälyttävän alhainen – velvollisuudentuntoisia on siis aina vain vähemmän.

Miten käy seuraavien uusien, jo ovella kolkuttavien vaalien? Ensimmäiset aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta, jolloin äänestäjät pääsevät valitsemaan sote-asioista päättävät henkilöt hyvinvointialueittain. Puolueissa ja miksei äänestäjienkin keskuudessa koetaan nyt painetta siitä, että juuri kun on selvitty kuntavaaleista, pitää jo valmistautua seuraaviin vaaleihin.

Kuntien luottamuspaikkajaot ovat vielä kesken, uudet valtuustot eivät ole vielä päässeet aloittamaankaan. Aluevaalien kampanjoinnin olisi kuitenkin saanut aloittaa jo viime perjantaina. Ehdokaslistat pitää jättää joulukuussa, joten näkyvää kampanjointia saadaan vielä hetki odottaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat