Tuumittua: Vaalipäivässä on hohtonsa

Maija-Liisa Nyman

Vaaliviikonloppu. Ehdokkaat ovat pääosin työnsä tehneet – mutta ehkä vielä ehtii jonkun vakuuttaa lauantaitorilla. Äänestäjät puolestaan ovat pääosin jo tehneet valintansa – mutta kyllä joku vielä puntaroi.

Nyt on viimeiset hetket vaikuttaa tulevan kunnanvaltuuston kokoonpanoon – ja sitä kautta asioihin, joilla on merkitystä ihan jokaiselle.

”Kuntavaalit ovat Suomen tärkeimmät vaalit, ehdottomasti.”

Näin sanoi pääministeri Sanna Marin vieraillessaan Vihdin kunnan vieraana pari viikkoa sitten. Oikeassahan pääministeri on, ainakin jos mietitään ihmisten arkea – niitä asioita jotka ovat tärkeitä joka päivä.

Rakennetaanko uusia kouluja (ja jos rakennetaan, niin mistä materiaalista)?

Kiertääkö kirjastoauto tulevaisuudessa kyliä? Missä hoidetaan kuntalaisten hampaat?

Panostaako kunta ilmasto- tai maahanmuuttotyöntekijöiden palkkaamiseen? Paljonko maksetaan veroja kunnalle?

Nyt kuntavaaleissa on äänestetty ennakkoon varsin runsaasti. Vihdissä ennakkoon äänesti 33 prosenttia äänioikeutetuista, Uudenmaan vaalipiirissä 31,3 prosenttia. Monella on siis vielä ääni antamattakin – myös minulla. Olen yksi niistä, joka vielä puntaroi.

Olin kovasti suunnitellut äänestäväni ennakkoon. Tarkastelin ehdokkaitakin jo – uhrasin tarkastelulle itse asiassa yllättävänkin paljon aikaa siihen nähden kuinka vähän minuutteja vuorokausissani tuntuu nykyään olevan.

Jäin arpomaan kolmen ehdokkaan välillä enkä sitten tullutkaan vielä käyneeksi äänestämässä.

Ensin harmitti, kun huomasin päivien vierineen ja ennakkoäänestyksen päättyneen. Sitten mietin, että onhan varsinaisessa vaalipäivässä toki oma hohtonsa. Useimmiten olenkin äänestänyt juuri ”oikeana” vaalipäivänä.

Sunnuntaina liikkeelle siis! Vaikuttamaan oman kunnan asioihin!

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan toimittaja.

Kommentoi