Vaalikynä: Valokuitu joka tupaan

Aikanaan sähkö muutti maailmaa. Hellapuut vaihtuivat sähkölieteen, arki muuttui ja helpottui. Samoin matkapuhelin vapautti kommunikoinnin paikkariippumattomaksi. Älypuhelimen myötä soittelu vaihtui viestittelyyn ja videoklippeihin. Maailma muuttuu, automatisoituu, datan määrä kasvaa ja reaalimaailman päälle rakentuu digitaalinen kuori. Ja tämä kehitys jatkuu, datan määrä kasvaa ja sen mukana vaatimukset tiedonsiirtokapasiteetille.

Aivan kuten aikanaan sähkö, puhelin ja matkapuhelin edellyttivät soveltuvaa infrastruktuuria taustalle. Samoin nyt käydään keskustelua, miten siirretään tulevaisuudessa tietoa entistä tehokkaammin paikasta toiseen. Keskustelu polarisoituu useimmiten keskusteluun, valokuitu vai langattomat ratkaisut. Kaivetaanko kaapeli, ja saadaan näin nopea, tasalaatuinen, viiveetön, ja energiatehokas tiedonsiirtoväylä tuleville digitaalisille palveluille. Vai tukeudutaanko langattomiin ratkaisuihin, kuten 5G. Matkapuhelinverkon yhteys on useimmille riittävä, vaikka tekniset ominaisuudet eivät valokuidulle pärjääkään. Haasteena vain on se, että datamäärä jatkaa eksponentiaalista kasvua. Langattomissa yhteyksissä rajat tulevat jossain vaiheessa vastaan, kun taas valokuidun tiedonsiirtokapasiteetti on lähes rajaton.

Edellisellä valtuustokaudella tavoitteena oli rakentaa kohtuullisen hintaisen kuituyhteydet kunnan alueelle. Hanke valmisteltiin huolella ja otettiin myös tietoista riskiä. Kytkettiin kunnan hankinnat ja kuluttajayhteydet nippuun. Hävinnyt operaattori kanteli markkinaoikeuteen ja koko kuituhanke raukesi. Operaattori voitti, kuntalainen hävisi. Hankkeessa palattiin lähtöpisteeseen.

Tulevalla valtuustokaudella tulee löytää tavat edistää kuituyhteyksien rakentamista koko kunnan alueella. Yhteys tulee olla kohtuuhintainen niin liittymiskustannuksiltaan, kuin myös kuukausimaksultaan. Sinänsä järjestelytavalla ei ole niin isoa merkitystä. Rakennetaan valokuitu joka tupaan. Valokuitu on panostus tulevaisuuteen, etätyöhön ja digitalisaatioon.

Mikko Lasanen Kuntavaaliehdokas (kesk.)

Kommentoi