Päätoimittajalta: Onko koira hän vai se?

Aija Pirinen

Nyt on aika äänestää – nimittäin Vihdin Hauskinta Hauvaa! Vihdin Uutiset käynnisti toukokuussa Vihdin Hauskin Hauva -kuvakisan, johon kannustimme lukijoita laittamaan kuvia koirakavereistaan. Kisaan tuli kymmeniä toinen toistaan suloisempia koirakuvia, joista toimitus valitsi finaaliin 15. Lukijat voivat äänestää omaa suosikkiaan 13.6. saakka Vihdin Uutisten verkkosivuilla.

Äänestys selvästikin kiinnostaa lukijoita – jo parin ensimmäisen päivän aikana ääniä oli annettu yli 700!

Koirakuvakisa osoitti myös mielenkiintoisen ilmiön koiriin suhtautumisesta: Jokainen koirakuvan lähettänyt kirjoitti koirastaan hän-muodossa.

Tavallisestihan eläimistä puhuttaessa käytetään se-pronominia. Monet kuitenkin haluavat puhua omasta lemmikistään hän-pronominilla. Tällä halutaan usein korostaa esimerkiksi koiran persoonaa ja tärkeyttä, totesi tutkijatohtori Henna Syrjälä Helsingin Sanomien haastattelussa (30.5.2018).

Omaan lemmikkiinsä vahvasti kiintynyt omistaja saattaa toivoa muidenkin arvostavan lemmikkiään yhtä korkealle: ”Jos lemmikistä puhutaan ”väärin” ollaan sille aika herkkiä – onhan se silloin loukkaus myös itseä kohtaan”, Syrjälä totesi Helsingin Sanomille.

Olipa lemmikki sitten ”hän” tai ”se”, useimmille lemmikki on tärkeä perheenjäsen. Koirien ja muiden lemmikkien merkitys on korostunut varsinkin korona-aikana. Joillekin lemmikki on saattanut viimeisen parin vuoden aikana olla ainoita päivittäisiä kontakteja toiseen elävään olentoon. Siksi lemmikkien merkitystä ihmisten mielenterveydelle ei voi vähätellä.

Kirjoittaja on VIhdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan päätoimittaja

Kommentoi