Vaalikynä: Kannattaako äänestää?

Hämmästyttävän moni miettii tätä kysymystä. Onko äänestäminen kansalaisvelvollisuus? Jollakin logiikalla voidaan ajatella, että äänestäminen on yksi vastapalveluksen muoto sille, että saat yhteiskunnan palvelut kuten terveydenhuollon, koulutuksen, tiet, oikeuslaitoksen, eläkkeen ja monet sosiaaliset tuet.

Äänestäminen on etuoikeus. Äänestämättä jättäminen voi olla tietoista. Luotat muiden äänestäjien valintoihin. Annat heidän päättää. Todellinen syy tai tekosyy voi olla kiire, äänestysvaivan välttäminen tai valinnan vaikeus. Äänestämättä jättäminen protestiksi on vaikeasti ymmärrettävää, koska vaikutuksen todellinen kohde on äänioikeutettu itse.

Tässä hieman mietittävää:

Vasta äänioikeuden saanut 18-vuotias nuori, äänestä, jos jo ymmärrät, mistä on kysymys, paitsi jos kuitenkin vielä haluat isän ja äidin sekä isovanhempien päättävän puolestasi.

Eläkeläinen tai ikäihminen, äänestä, paitsi jos uskot, että nuoremmat osaavat paremmin päättää, mikä on ikäryhmällesi parasta.

Vähävarainen ja pienituloinen, äänestä, paitsi jos uskot, että varakkaat ja hyvätuloiset tietävät paremmin, mikä on edustamillesi ryhmille parasta.

Nainen (tai mies), äänestä, paitsi jos uskot, että miehet (naiset) ymmärtävät paremmin naisten (miesten) tarpeita ja haluavat hoitaa ne paremmin.

Kansalainen, äänestä, paitsi jos uskot että markkinavoimat ja muut ulkoista valtaa edustavat osaavat paremmin hoitaa kansalaisten asioita.

Kun joku julistaa, ettei aio äänestää, mieti aikooko hän kuitenkin äänestää.

Pentti Pulkkinen kuntavaaliehdokas (sd.)

Kommentoi