Vaalikynä | Samanarvoinen, eriarvoinen Vihti

Tulevat kuntavaalit kirvoittavat monia ehdokkaita kertomaan ajatuksistaan, siitä miten kuntaa pitäisi hoitaa. Monesti mielipiteiden ristiriidassa liian reipas keskustelu, varsinkin somessa, karkottaakin lukijat, vaikka väittelijöiden tarkoitusperä on ihan toinen. Yksittäisten mielipide erojen ulkopuolella, ehdokkaat edustavat puolueita, joka ohjaa ehdokasta. Tällöin voinemme enemmin miettiä, millaisia arvoja mielittymme puolue ajaa. Ja eroavaisuuksia löytyy.

Sosiaalialan opiskelijana on monet ajatukset löytäneet sanat, maailma ei ole mustavalkoinen.

Kunnan tarkoituksena ei ole omien etupiirien etujen ajaminen. Tarkoituksena ei myöskään ole vastakkainasettelun luominen. Tarkoituksena on järjestää haluamallamme tavalla varhaiskasvatusta, opetusta, kirjastoja, kulttuuria ja nuorisolle palveluita. Tarkoituksena on tehdä maankäytön suunnittelu, hoitaa vesi- ja jätehuolto sekä ympäristöpalvelut. Tarkoituksena on antaa myös mahdollisuuksien mukaan alustoja, joille järjestöt voivat rakentaa toimintaansa. Tarkoitus on huolehtia heikompi osaisista ja luonnosta, kuten myös meistä, kun joskus sitä tarvitsemme.

Useimmat päättäjät todella haluavat tietää mitä päätösten takana on ja tahto on varmasti hyvä. Päätöksenteko on edelleen kuitenkin hyvin poukkoilevaa, harva niin sanotusti näkee metsää puilta. Oli kyse yleisopetuksesta, erityisopetuksesta tai lastensuojelusta, mistään ennakoivista toimista on turha puhua niin kauan, kun henkilöstö yrittää oman hyvinvoinnin uhraamisella sammutella tulipaloja.

Oman valintani taustalla on inhimillisyys. Kunta on kuntalaisiaan varten. Henkilöt jotka vähemmän pystyvät itseään kantamaan, on juuri niitä kenestä yhteiskunnan, kuntamme, tulisi ottaa eniten kiinni. Oli kyse lapsesta, nuoresta, esteettömästä tai ikäihmisestä. Emmekö halua kaikille samanlaista mahdollisuutta elää, emmekö halua että kaikki olemme samanarvoisia?

Eriarvoisuus, syrjäytyminen ja huono-osaisuus on kierre, joka jatkaa syvenemistään, jos siihen ei puututa. Monesti kyse on siitä, paljon panostukset näiden ehkäisemiseksi tuottavat. Asia on kuitenkin kaikkea muuta kuin näin yksinkertainen.

Hiukan pidemmälle vietynä, unohtaen lyhytaikaisen nopean voiton tavoittelun, tästä saadaan myös kannattava. Ja se on sellaista kokonaisuuden ajattelua mitä me tarvitsemme. Meitä ei tulla muistamaan siitä paljon saimme säästöjä aikaiseksi tai veroja lasketuksi, vaan siitä mitä sinä teit lapsen tai toisen ihmisen eteen.

Janne Ripatti Kuntavaaliehdokas (sd)

Etusivulla nyt

Luetuimmat