Lukijalta: Kuuleeko Vihti? Totuus ja tehtävä

Minua ei politiikka kiinnostanut aikaisemmin. Kotona arvot koettiin tärkeämmiksi kasvatusmetodeiksi tai sitten olen kokenut ettei politiikalla ole minulle juurikaan annettavaa. Usein tuntuu, että ajetaan omaa etua yhteisen sijasta, puhutaan enemmän kuin tehdään ja ryhmäkuri on tärkeämpää kuin heikomman tai totuuden puolustaminen.

Radiosta tulee parhaillaan kuntavaaleista ohjelma, mitä nuoret ovat mieltä ehdokkaista. Kuulin toistuvasti sanat: kiltti ja epäitsekäs.

Minustakin kiltteys ja epäitsekkyys tekevät ihmisestä hyväntahtoisen, miksei siis myös kuntapoliitikosta sekoitettuna periksiantamattomuuteen hyvän kuntalaisen edustajan. Minä haluaisin, että minua edustaa juuri hyväsydäminen ihminen, jolla arvomaailma ja itsetunto ovat kohdillaan eikä hän pienistä hätkähdä. Suurena luonnon ystävä minua kiinnostaa myös, miten ehdokas kokee ympäristönsä ja sen suojelun tärkeyden.

Ilmastonmuutos, hiilineutraalisuus ja luonnon monimuotoisuuden suojelu ovat jatkuvasti esillä ja syystäkin. Minusta ympäristö pitäisikin useimmiten asettaa talouskasvun edelle, jos nämä kaksi asiaa ovat keskenään ristiriidassa.

Hyvin surullisena ja vihaisenakin olen seurannut, kun hiljattain Vihdin kunta ja Vihdin seurakunta hakkasivat monimuotoisia metsäalueita metsänhoitoyhdistyksen ja Metsä Groupin avustamina viis veisaamatta luonnon monimuotoisuuden suojelusta tai lintujen pesimärauhan kunnioittamisesta. Taannoin olin Vihdin kuntaan yhteydessä Nummelan harjun harvennushakkuusta, jota oltiin tekemässä kunnan oman maisematyöluvan ohjeiden vastaisesti lintujen pesimäaikaan.

Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja ilmoitti tässä yhteydessä, että luonnon kannalta siirto on huono asia: työkoneet siirretään muihin kohteisiin, jotka ovat lintujen pesinnän kannalta ongelmallisempia.

Koneet siirrettiinkin sitten muun muassa Pyölintielle, ilman seurakunnan suostumusta ’lintujen pesimäaikaisille hakkuille’ sekä suojellun Herrakuntatalon viereiseen kunnan metsikköön.

Pyölintien leimikko vedettiin hetkessä maan tasalle: lähes koko puusto, kelot ja lahopuut poistettiin ja metsäpohja runnottiin, täynnä syviä jälkiä.

Puut kaadetaan, metsä hävitetään ja sitten vastuuta pakoillaan selittämällä asiaa puiden vaarallisuudella eikä kuntalaisia osallisteta. Istutetaan nopeakasvuisia koivun taimia, ripustetaan muutama linnunpönttö ja näin helpolla hakkuu on sitten hyvitetty vaikka alueelle tulee sadan vuoden hiljaisuus.

Kysymys kuuluukin näin vaalien alla, onko Vihdin kunnan alueella kostomentaliteetti valloillaan vai pyrimmekö aidosti ottamaan huomioon kaikkien osapuolien näkemyksiä, mikä voisi johtaa paremmin kaikkia palvelevaan yhteistyöhön?

Kuuntelemmeko, vastaammeko, ymmärrämmekö, kunnioitammeko ja toimimmeko vastuullisesti? Näemmekö siis metsää puilta?

Helena Stockinger

Kommentoi