Vaalikynä: Tarvitaanko tutkittua tietoa päätöksenteossa?

Kuntapäättäjän yksi suurimmista ongelmista on tiedon hankinta päätettävistä asioita. Monet luottavat tunteisiin, puoluekavereihin tai etupiiriinsä. Tämä johtaa lyhytnäköiseen päätöksentekoon. Mielipiteitä on monta, ja niin pitääkin olla. Emme kehity, jos emme kyseenalaista. Mielipide ei kuitenkaan saa yksinään ohjata tieteellistä tutkimusta.

Tutkitulla tiedolla on selkeä rooli mitä julkisempaan päätöksentekoon menemme. Näin ainakin pitäisi olla. Sitä kuuluisaa maalaisjärkeä ei kuitenkaan saisi unohtaa, yksinään pelkkä datakaan ei ole aina paras ratkaisu. Valitettavasti politiikan luonne on sellainen, missä etsitään oikeutukset omalle mielipiteelle niin puolesta kuin vastaan riippumatta siitä mitä tieteellinen tieto saattaisi asiasta sanoa. Jotkut ovat menneet myös niin pitkälle, että julistavat tieteen olevan väärässä koska asiasta on mielipide. Tästä on historiassa vakavasti otettavia uhkakuvia. Yhteisistä asioista päätettäessä, tiedon pitäisi olla ensisijainen lähde, johon nojataan.

Tutkittu tieteellinen tieto on siinä mielessä erilainen kuin mielipide, että esimerkiksi tutkimustapojen tai tiedon lisääntyessä saattaa lopputuloskin vaihtua. Ja perustellusti. Kun jollain on mielipide asiasta, yleensä siihen etsitään tueksi lisää omaa mielipidettä tukevia päätelmiä mielipiteen vahvistamiseksi. Ja samalla oma kupla vahvistuu. Joskus meille kaikille voi olla hyvä tarkastella omia mielipiteitä kuplan ulkopuolelta, miten muut näkevät meidät. Vaikka sitten tarkastelisi salaa kertomatta kellekään, se voi avata silmät.

Entä sitten tiedolla johtaminen, miten se liittyy kunnalliseen päätöksentekoon? Tiedolla johtamisella tarkoitetaan ajantasaiseen ja laadukkaaseen tietoon perustuvaa päätöksentekoa. Eli hyvin pitkälle samaa kuin tutkitun tiedon käyttämistä päätöksenteossa. Tiedolla voit johtaa myös itseäsi, kuten varmaan jokainen tekeekin. Tietoisesti tiedolla johtamista voi harjoitella. Käytännön esimerkkinä yrittäjyyden ja esimies aseman lisäksi on yhdistystoiminta, jossa näitä taitoja pääsee helposti soveltamaan. Samalla, hiukan aihetta sivuten, saattaa tulla kompetenssia esimerkiksi poliittiseksi vaikuttajaksi.

Vastaavasti päätöksentekoon ei kuulu solvaaminen ja asiayhteydestä irrotetuin sanankääntein tehdyt naljailut. Huumori on erikseen ja kaukana tuosta. Miksi emme voi tehdä yhdessä asioita paremmiksi? Tietoon ja maalaisjärkeen perustuen.

Perustaako sinun ehdokkaasi päätöksensä tietoon? Ja millaiseen tietoon? Entä hänen puolueensa?

Janne Ripatti ja Tomi Salin Kuntavaaliehdokkaat (sd.)

Kommentoi