Toimittajalta Marja Keski-Luopa: Purjekoneet, merikotkat, varikset – ja vaarat

Marja Keski-Luopa

Olen asunut Nummelan lentokentän läheisyydessä vuosikymmeniä, lenkkeillyt ja hiihtänyt harjulla lentokentän ympärillä. Alue on tärkeä ulkoilumaasto minulle ja tuhansille muille.

Aiemmin laiskuuttani oikaisin kentän yli päädystä, sieltä Lohjan puoleisesta, niin kuin kaikki muutkin. Totta kai tiesin, että reitti oli luvaton jo silloin. Mutta kun pääkiitoradan hieno asfaltointi valmistui ja lentotoiminta alkoi vähitellen kasvaa, ymmärsin että näin ei voi jatkua. Oman ja lentäjien turvallisuuden takia olen jo toista vuotta koukannut kiltisti metsän kautta sinne kentän toiselle puolelle. Eikä harmita yhtään.

Mutta se on alkanut hieman harmittaa, miten piittaamattomasti ulkoilijat edelleen ylittävät pääkiitoradan, kävellen tai pyörällä. Lutarissa julkaistiin hiljattain lukijan kuva, jossa pariskunta ylitti pääkiitorataa ”suojatien” kohdalta juuri siellä päädyssä. Ja muutama viikko sitten näin omin silmin muutaman aikuisen koirineen ylittävän pääkiitoradan juuri samasta kohtaa. He juttelivat vilkkaasti, eivät takuulla olisi kuulleet laskeutuvaa, hiljaista pienkonetta. Mietin, että voiko joku oikeasti luulla kiitoradan alkamisesta ja päättymisestä ilmoittavaa leveää valkoraidoitusta ”suojatieksi”? Ei kai sentään!

Nummelan lentokenttä on edelleen myös vilkas purjelentokenttä. Vanha kunnon Hinu hinaa purjekoneet taivaalle. Kun Hinu laskeutuu, kannattaa muistaa että se vetää perässään 65-metristä köyttä. Lentokentän väki kertoo, että kiitoratojen päissä liikkuminen on aiheuttanut jo aivan liian monta vaaratilannetta tänä vuonna.

Aiemmin keväällä haastattelin kiitoradan valotalkoissa olleita, Malmilta Nummelaan siirtyneitä kevytilmailijoita. He ihastelivat kenttää ja maisemia, mutta kummastelivat kentällä vapaina juoksevia koiria ja ilman aikuisia liikkuvia lapsia.

Kentän lähellä asuvana olen vuosien varrella saanut kotipihasta ihastella laskuvarjohyppyjä, taitolentoa ja riippuliitäjiä. Kaikkein sykähdyttävin näky oli sunnuntaina 16.5., kun sinitaivaalla liiteli neljä valkoista purjekonetta ympyrässä ja niiden alapuolella kaksi komeaa merikotkaa, joita kaksi varista yritti härnätä.

Aiemmin laiskuuttani oikaisin kiitoradan yli sieltä päädystä.

Kommentoi