Päätoimittajalta: Ohjeita Vaalikynä-palstalle

Aija Pirinen

Kuntavaalit lähestyvät ja sen huomaa lehtien mielipidekirjoitusten määrästä. Vihdin Uutisiin ja sisarlehti Luoteis-Uusimaahan on alkanut viime viikkoina virrata runsaasti ehdokkaiden Vaalikynä-kirjoituksia. Ja hyvä niin – ehdokkaiden mielipidekirjoitukset herättävät sopivasti vaalikiimaa ja toivottavasti nostavat äänestysaktiivisuutta. Lehtien mielipidepalstat ovat tarkasti luettuja ja luotettavia foorumeita verrattuna sosiaalisen median pirstaloituneeseen maailmaan. Paikalliset lehdet ovat myös tehokas keino saada viestiä kuntalaisille. Esimerkiksi Vihdin Uutiset tavoittaa alueellaan viikoittain 29 000 lukijaa printissä ja verkossa.

Lehtiimme kirjoittavien ehdokkaiden kannattaa muistaa, että Vaalikynä-palsta on tarkoitettu mielipiteellisille kannanotoille, ei ehdokkaiden esittelytekstiksi. Palstalle on lähetetty kirjoituksia, joiden sisältö on painottunut ehdokkaan omien ansioiden luettelemiseen. Tällaiset kirjoitukset jätämme lähtökohtaisesti julkaisematta, sillä esittelytekstit kuuluvat vaalimainoksiin, eivät mielipidepalstoille.

Sen sijaan napakoille, kantaaottaville ja Vihtiä koskeville Vaalikynä-kirjoituksille tarjoamme palstatilaa. Kirjoituksia on sekä Vihdin Uutisiin että Luoteis-Uusimaahan jonossa, joten julkaisemme tekstejä sitä mukaa kun niitä tulee. Julkaisemme ehdokkaiden kirjoituksia vaaliviikolle saakka. Vaaliviikonlopun lehden pyrimme rauhoittamaan muille kuin ehdokkaiden kirjoituksille.

Kannustamme myös tulevia valtuutettuja, hallituksen ja lautakuntien edustajia sekä muita kuntalaisia jatkamaan keskustelua palstoillamme myös vaalien jälkeen.

Demokratia voi hyvin, kun ihmiset reagoivat kunnan valmisteluun ja päätöksiin. Lehdissä on lupa arvioida poliitikkojen ja virkamiesten toimintaa ja ajatuksia voi esittää sekä puolesta että vastaan. Kiittäminenkään ei ole kiellettyä.

Vihdin Uutisten ja Luoteis-Uusimaan päätoimittaja.

aija.pirinen@media.fi

Kommentoi