Päätoimittaja Aija Pirinen: Valtuutettu ei ole tavis

Aija Pirinen

Päätoimittajalta

Ehdokkaaksi asettautuminen kesän kuntavaaleihin päättyi pari viikkoa sitten. Vihdissä valtuustopaikkaa tavoittelee kaikkiaan 215 ehdokasta. Pitkin kevättä on uutisoitu, että monilla paikkakunnilla puolueilla on ollut vaikeuksia saada ehdokkaita listoilleen. Syiksi on arvioitu muun muassa koronaa ja sosiaalisen median kärjistynyttä keskustelukulttuuria. Vihdissä ehdokastilanne on varsin positiivinen: Ehdokkaita on peräti 41 enemmän kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2017.

Kuntavaaliehdokkaiden on syytä tiedostaa, että politiikassa toimiminen kaventaa yksityisyyden suojaa. Kunnanvaltuutettu ei ole median näkökulmasta ”tavis”, vaan vallankäyttäjä. Media seuraa paikallispoliitikkoja aivan eri tavalla, kuin tavallisia yksityisihmisiä.

Tästä esimerkkinä on Julkisen sanan neuvoston (JSN) 27.1. tekemä vapauttava päätös Hämeen Sanomille. Lehti oli kirjoittanut paikallisen kaupunginvaltuutetun olevan epäiltynä ympäristörikosepäilyn käsittävässä kokonaisuudessa.

Valtuutettu kanteli asiasta JSN:lle. Hän koki olevansa ”vain rivivaltuutettu” ja hänen mielestään asian uutisointi oli kyseenalaista. JSN antoi lehdelle kuitenkin vapauttavan. Päätöksessä perusteltiin, että yleisöllä on oikeus saada tietää asioista, joilla voi olla vaikutusta luottamushenkilön uskottavuuteen.

Kunnanvaltuutetut ovat paikallisia vallankäyttäjiä, joiden asema perustuu äänestäjiltä saatuun luottamukseen. Siksi media seuraa poliitikkojen tekemisiä erityisellä tarkkuudella. Tämä ei ole median kiusantekoa vaan yleisön palvelua. Demokraattisissa valtioissa median kuuluukin seurata politiikkoja ja heidän tekemiään päätöksiä. Tämä saattaa poliitikoilta joskus unohtua.

Demokraattisissa valtioissa median kuuluukin seurata politiikkoja.

Ehdokkaiden ei suinkaan kannata pelätä mediaa ja julkisuutta. Mutta jokaisen ehdokkaan kannattaa opiskella median toimintaa ja julkisuuden pelisääntöjä. Ehdokkaan perustaitoihin kuuluu myös sietää kritiikkiä. Politiikka ei ole sopiva laji niille, jotka suutahtelevat, ottavat arvostelun henkilökohtaisesti ja uskovat salaliittoteorioihin.

Kirjoittaja on Luoteis-Uusimaan ja Vihdin Uutisten päätoimittaja ja Julkisen sanan neuvoston jäsen.

Kommentoi