Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuumittua Jarmo Töyräs Nummelan keskustan ilme

Nummelan keskusta on kehittynyt voimakkaasti viimeisten vuosikymmenien aikana ja väkimäärä on monikertaistunut sitten allekirjoittaneen muutettua Nummelaan vuonna 1979. Mutta onko Nummelan keskustan kehitys pysynyt vauhdissa mukana? Mielestäni ei.

Nummelan keskusta-alue on vuosikymmenien aikana laajentunut ja osin jakautunut kahtia.

Entinen ydinkeskusta, joka voitaneen kohdistaa Vihdintien alun kiertoliittymän kohdille, on nyt selkeästi siirtynyt radan toiselle puolelle, jossa molemmat isot kauppakeskukset sijaitsevat.

Tämä kehitys on puolestaan johtanut siihen, että isot kauppakeskukset ovat vetovoimallaan sen lisäksi, että ovat tuoneet Nummelaan maksavia asiakkaita merkittävästi lisää, myös vetäneet pienempiä yrityksiä entisestä keskustasta siipiensä suojaan. Tämä luonnollisesti on ollut monelle yritykselle tie menestykseen mutta on näkynyt myös Vihdintien alkupäässä tyhjentyneinä tiloina. Näiden tyhjentyneiden tilojen johdosta osa ”entisen” keskustan kiinteistöistä on päässyt valitettavan huonoon kuntoon ja vaatisivat pikaisia toimia.

Vihdin kunnassa on parhaillaan kaavoitustyön alla Nummelan keskustan entistä tiiviimpi rakentaminen. Keskustan tiivistäminen – Pisteenkaaren ja Vihdintien varrella – uudisrakentamisella, osin jopa vanhaa purkamalla, pitäisi saada hyvin pian liikkeelle, jos halutaan Nummelan keskustaan ”keskustamainen ilme”.

Asuntorakentamiselle kysyntää riittänee, jos rakentaminen saadaan taloudellisesti kannattavaksi rakentajille. Tässä kunnan kaavoittajien pitää pyrkiä auttamaan ja sallia helpotuksia esim. kiinteistöiltä vaadittavien autopaikkojen määrään ja kaavoitusmaksuihin. Tämä kun tuntuu useammassakin hankkeessa olevan ongelmana. Riittävällä ja kohtuuhintaisella uudisasuntotuotannolla varmistamme myös kunnan asettaman asukasmäärän kasvun toteutumisen tulevina vuosina.

Yksi merkittävästi Nummelan keskustan rakennetta muuttava ja yhdistävä hanke olisi rautatien kattaminen muutaman sadan metrin matkalta keskustan kohdalla. Teknisesti radan kattaminen ei ole haaste ja betonirakenteiden valmistajatkin löytyisivät kunnassa omasta takaa. Taloudellisesti kattaminen luonnollisesti vaatii panosta mutta toisaalta luo myös rakentajille mahdollisuuksia – kannattaa ainakin jalostaa asiaa eteenpäin.

Kirjoittaja on Nummelan Killan kiltakomentaja. Nummelan Kilta on vaikuttajajärjestö, jonka tarkoituksena on edistää Nummelan ja Vihdin elinvoimaisuutta, arkiturvallisuutta sekä viihtyisyyttä.