Pääkirjoitus: Huippumäärä pyrkii valtuustoon

Vesa Valtonen

Vihdissä on kesäkuisten kuntavaalien ehdokkaita nyt 215, joka on peräti 41 enemmän kuin neljä vuotta sitten. Näin ollen noin joka viides ehdokkaista pääsee Vihdin kunnanvaltuustoon.

Naisia on valtuuston pyrkimässä 89 ja miehiä 126. Ehdokkaiden keski-ikä on 49 vuotta.

Nuoria ehdokkaita on Vihdissä edelleen vähän, sillä alle 30-vuotiaita ehdokkaista on 14. Ehdokkaista 30-45 -vuotiaita on 64, 45-60 -vuotiaita 95 ja yli 60-vuotiaita 42.

Määrällisesti parhaiten ehdokashankinnassa ovat onnistuneet perussuomalaiset, joilla on ehdokkaita peräti vajaa neljäsosa kaikista Vihdin ehdokkaista. Yhden ehdokkaan listoja on neljä. Ehdokasasettajia on nyt peräti 13.

Ennakkoasetelmista on helppo vetää sellainen johtopäätös, että Vihdin valtuusto uusiutuu nytkin melkoisesti, sillä 43-jäsenisen nykyisen kunnanvaltuuston jäsenistä 14 ei ole enää ehdokkaana.

Jaossa on siis suuriakin äänimääriä useiden valtuutettujen jättäytyessä pois valtuustotyöstä.

Elokuun alussa työskentelynsä aloittava uusi kunnanvaltuusto saa Vihdissä hoidettavakseen kohtalaisen vankan perinnön.

Kunnan talous on koronakurimuksesta huolimatta varsin kelvollisella tasolla – ja säästöohjelma on ollut myötätuulessa. Talouskin on piristymässä.

Myös paljon huolta takavuosina aiheuttaneen Perusturvakuntayhtymä Karviaisen talous on ollut viime vuodesta lähtien oikenemassa.

Vihdin historian suurimpiin kuuluva rakennushanke Etelä-Nummelan koulukeskus on kesäkuussa jo paalutusvaiheessa. Suurten yritysalueiden kaavoituskin on hyvällä mallilla ja uuden rautatielinjauksen tuomiin tulevaisuuden kasvun mahdollisuuksiin on paneuduttu huolella.

Pääkaupunkiseudun kehällä oleva Vihti sijaitsee kasvun kannalta erittäin otollisella alueella. Paine purkautuu väistämättä tälle seudulle.

Uusi valtuusto ja muut luottamuselimet ovat seuraavan neljän vuoden aikana keskiössä kun Vihtiä rakennetaan entistäkin vahvemmaksi selviytyjäksi kuntien välisessä kilpailussa.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi