Pääkirjoitus: Liikunnasta ei kannata luistaa

Vesa Valtonen

Opetus- ja kulttuuriministeriön huhtikuun alussa julkaiseman uuden lasten ja nuorten liikkumissuosituksen mukaan 7-17-vuotiaiden jokaiseen päivään tulisi sisältyä vähintään tunti monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista.

Työikäisille suositellaan rasittavaa liikkumista tunti ja vartti tai reipasta liikkumista kaksi ja puoli tuntia viikossa. Tämän lisäksi suositellaan kevyttä liikkumista mahdollisimman usein ja taukoja paikoillaan olemiseen aina kun voi.

Tunnetusti liikunta virkistää aivoja, edistää oppimista ja lisää hyvinvointia.

Varttuneempi väki muistaa karustikin ajat, jolloin ei ollut liikkumattomuuden aiheuttamia ongelmia ja ylipaino-ongelmia.

Oli ravinnosta puutetta, ravinto saattoi olla yksipuolista, kymmenen kilometrin – tai usein pidemmätkin – koulumatkat tehtiin lihasvoimalla ympäri vuoden ja työelämässä oli varsin paljon fyysisesti raskaita työtehtäviä.

Ruoka oli kuitenkin pitkälti lisäaineetonta ja se oli suurimmaksi osaksi mitä aidointa lähiruokaa. Vitamiineja oli tarjolla lähiluonnosta ja ryytimaalta – etelän hedelmät pöydästä yleensä puuttuivat.

Nykyihmiset ovat tottuneet erityisesti suorittamaan kun on kyse liikkumisesta, liikunnasta ja urheilusta. Verkkopäivitysten liikkumisesta täytyy olla näyttäviä.

Suorituspaikalle, kuten vaikkapa kuntoradalle tai kuntokeskukseen, porhalletaan lyhytkin matka autolla, vaikka kävely tai pyöräily olisi siirtymänä mitä mainiointa verryttelyä etukäteen ja jälkikäteen.

Hulluimmassa huuman vaiheessa mukana piti olla Ranskassa pullotettu kallis laatuvesi. Suomalainen soraharjuissa suodattunut vesijohtovesi on onneksi osoittautunut varsin laadukkaaksi!

Suomi on lihonut vauhdilla. Siksikin kansanterveystyössä on tihenevään tahtiin pyrähdyksiä terveellisen ravinnon ja riittävän liikunnan merkityksestä.

Muun muassa Olet mitä syöt -ohjelmasta tuttu Perusturvakuntayhtymä Karviaisen terveysjohtaja Pippa Laukka on herättänyt kansaa havahtumaan terveyden merkitykseen.

Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon. Liikunnastakaan ei kannata luistaa.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi