Tuumittua Vesa Valtonen: Olet mitä syöt, olet mitä katsot?

Vesa Valtonen

Oli kaksi televisiokanavaa, sitten tuli kolmas se mainoksillekin mahdollinen.

Suomalaista ruokakulttuurin ydintä hehkuttivat Veikko Vanamo ja Jaakko Kolmonen. Odotettu ohjelma oli Asia on pihvi, myöhemmin Patakakkonen.

Kokkikaksikko Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo valmistavat rennolla otteella terveellisiä ja maistuvia ruokia. Suuri osa muistaa vielä nämä ohjelmat, joista viime aikoina on esitetty myös katkelmia.

Onneksi nämäkin ohjelmat ovat nykyajan ohjelma-arkistoissa helposti nautittavissa.

Nämä Suomen ensimmäiset miespuoliset tv-julkkiskokit pyrkivät muokkaamaan suomalaisten ruokailutottumuksia terveellisempään ja luonnonmukaisempaan suuntaan.

He suosivat tuoreita kotimaisia raaka-aineita, lähiruokaa, luonnon antimia ja yksinkertaisia reseptejä.

Sittemmin ruokaohjelmia on tullut lisää valtavaa tahtia. Huippukokit pyörähtelevät samassa formaatissa ympäri maailmaa ja maailman herkullisimmat ruoat tarjoavat kaukomakuja korona-aikanakin.

Toinen toistaan tupelompia vihannesten silppuajiakin houkutellaan munaamaan itsensä telkkariin, taistelemaan sekuntikelloa vastaan.

Televisiokanavat pursuavat tiettyinä päivinä tiettyyn aikaan ruokaohjelmia, ympäri maailmaa.

Samaan aikaan saattaa jollain kanavalla olla ohjelma, jossa 300-kiloinen syömäri alkaa taistella monenlaisia houkutuksia vastaan. Yltäkylläisyyden maailmamme on ihmeellinen.

Näitä kaiken maailman ruoka- ja ylipaino-ohjelmia ei tehtäisi ellei niille olisi tilausta. Olet mitä syöt, olet mitä katsot?

Joskus aika kauan sitten oli Vierumäen Urheiluopistossa viikon päivät kuntoremontiksi kutsutussa projektissa.

Käveltiin, jumpattiin, juostiin, kuntonyrkkeiltiin, uitiin, saunottiin, syötiin ja nukuttiin. Kilot eivät tietenkään viikossa mihinkään karisseet, mutta herätyksen se viikko antoi, ainakin jotain jäi itämään.

Ikuisesti muistan sen kun lääkäri iski läskiharpin kylkeen ja sanoi: "Ihminen on mitä ihminen syö. Sinä Vesa olet hötöä."

Harmistus sisällä kasvoi, joten ryhdyin laihduttelemaan. Se oli siis hyödyllinen reissu.

Kevät on yleensä ollut otollisin painon karistelun kausi. Pitäisikö taas ryhtyä? Miksi? No vissiin elämän takia.

Kommentoi