Pääkirjoitus: Rokotukset etenevät eri tahtia

Koronarokotuksia on annettu Vihdissä kaikkiaan yli 8106 annosta. Päivi Kallo

Päivi Kallo

Rokotukset kulkevat eri tahtia eri kunnissa, vaikkakin pitemmällä ajanjaksolla asia tasaantuu. Esimerkiksi perusturvakuntayhtymä Karviaisen alueella Vihdissä ja Karkkilassa ei vielä ole aloitettu viisikymppisten perusterveiden rokottamista. Tämä on herättänyt asukkaissa kysymyksiä, eikä kumma, kun samaan aikaan on Lohjan rokotusjärjestys saanut valtakunnallistakin huomiota.

Tiistaina Raasepori ilmoitti siirtyvänsä vieläkin nuorempiin, nelikymppisiin: huomisesta alkaen voivat rokotusaikoja varata 1972–1981 syntyneet.

Kuntien rokotusjärjestykseen vaikuttaa monta tekijää yhtäaikaisesti. Kunnat saavat eri valmistajien rokotteita, jotka käyvät eri ryhmille ja joita tulee kuntiin eri määriä. Kuntien ikärakenne ja kohderyhmien koot vaihtelevat.

Karviaisen alueella on stretegiana on myös ollut saada yksi ryhmä rokotettua kattavasti ennen kuin aikoja on avattu seuraavalle ryhmälle (luoteis-uusimaa.fi 27.4.2021). Suurimman riskin ryhmät ovat saaneet rokotteen ensin, ja esimerkiksi yli 70-vuotiaiden rokotuskattavuus on jo yli 90 prosenttia.

Naapuria ei kuitenkaan tarvitse kadehtia vaan luottaa, että oma rokotusvuoro tulee kyllä. Vihdissäkin koronarokotusten ajanvaraus avataan perusterveille 50–59-vuotiaille maanantaina.

Kommentoi