Pääkirjoitus: Liikuntaa matalalla kynnyksellä

Kuntoportaiden yläpäästä avautuvat hienot maisemat ympäröivään Nummelaan. Arkisto/Hanna Jokitöyrä

Päivi Kallo

Korona-ajan rajoitukset ovat iskeneet kovasti liikunta-alan yrittäjiin ja kunnallisiin toimijoihin. Saleja on suljettu, liikuntaryhmiä lopetettu. Kaipuu yhdessätekemiseen ja ohjattuun liikuntaan on suuri.

Kalenteriin sidotut liikuntaharrastukset eivät kuitenkaan sovi kaikille. Yksi ei halua sitoutua, toisen osallistumisen määrää vuorotyö, kolmas nappaa oman hetken perheajan niin salliessa. Siksi kunnassa on oltava riittävästi mahdollisuuksia omaehtoiseen liikkumiseen. Kävely- ja pyörätiet ovat vuosia olleet keskeisiä liikuntareittejä, nyt eri puolille on alettu sijoittaa kuntoilulaitteita ulkotiloihin – vapaasti käytettäviksi. Nummelan kuntoportaiden suosio on oma lukunsa. Erilaiset striimatut liikuntahetket ovat nekin löytäneet yleisönsä.

Vihdin uusi liikuntapäällikkö Sari Sarpaneva tiivistää korona-ajan tunnelmat hyvin Luoteis-Uusimaan haastattelussa (11.4.21): "Ulkoilusta tulee hyvä boosti. Ulkoilun näkökulma kannattaa pitää mielessä, kun rakennetaan jotakin. Viihtyisä ympäristö aktivoi liikkumaan."

Oivallus ympäristön liikuntaan motivoivasta merkityksestä on tärkeä.

Kommentoi