Toimittajalta Marja Keski-Luopa: Vetovoimaa, pitovoimaa, lumovoimaa

Marja Keski-Luopa

Vihti kaipaa lisää tulomuuttajia – mielellään sellaisia, jotka myös pysyvät. Vihdissä on perinteisesti ollut paljon tulomuuttajia mutta myös lähtömuuttajia: viime vuonna Vihtiin muutti muista kunnista 1 700 ihmistä ja Vihdistä muihin kuntiin myös 1 700 ihmistä. Tuntuu aika isolta joukolta, joka velloo sisään ja ulos.

Itse muutin työn perässä Vihtiin, josta en tiennyt juuri mitään. Muuttopaku matkasi syysillan pimeydessä Tampereelta kohti Nummelaa. Valtatie 25:ltä käännyttiin vasemmalle heti ensimmäisen Nummela-viitan kohdalta. Päädyttiin Lankilaan Einesalon kaupan pihaan, jossa oli valaistu puhelinkioski. Sinne selaamaan puhelinluettelosta Nummelan karttaa: miten ajetaan Harjutielle. Perillä odotti ihan mukava yllätys: työnantajan järjestämä vuokrakaksio ei ollutkaan kerros- vaan rivitalossa! Elettiin vuotta 1982. Asun Nummelassa edelleen.

Vetovoimaa Vihdissä on, mutta onko pitovoimaa, elinvoimaa ja lumovoimaa? Muun muassa näitä termejä käytti Timo Aro, aluekehityksen ja muuttoliikkeen tutkija-asiantuntija, alustaessaan Vihdin kunnanvaltuuston iltakoulussa viime elokuussa.

Pitovoimaa on, kun asukkaat ja alueen toimijat ovat tyytyväisiä palveluihinsa sekä asuin- ja elinympäristöönsä. Arjen helppous on tärkeä pitovoimatekijä kaiken ikäisille vihtiläisille.

Lumovoima on jotakin, joka saa ihmiset tulemaan Vihtiin kerta toisensa jälkeen. Torstaina ajoin ohi Vihti Golfin, ja melkoinen määrä golfareita näytti nauttivan harrastuksestaan auringossa. Vihdin kaksi golfkenttää, Vihti Ski, PuuhaPark, Hennolan kotieläinpiha, Wuosisatamarkkinat, kesäteatteri – siinä eniten kävijävirtaa kerääviä "lumovoimapaikkoja". Ainutlaatuinen on myös Nummelan lentokenttä keskellä kylää. Lumovoimaa on metsissä, vesillä ja vaikkapa Pyhän Birgitan kirkon raunioilla ja Vihdin kirkossa.

Eikä tämä vielä riitä. Timo Aron sanoin Vihdissä pitäisi myös olla kipinää enemmän kuin kitkaa. Tämä liittyy henkiseen ilmapiiriin: Luottavatko toimijat toisiinsa ja arvostavat toisiaan? Millainen on vihtiläinen tekemisen kulttuuri, saadaanko asioita aikaiseksi? Näihin me kaikki voimme vaikuttaa.

Kipinää pitäisi Vihdissäkin olla enemmän kuin kitkaa.

Kommentoi