Pääkirjoitus: Vaaliteemoja nuorten silmin

Eri puolueiden ehdokkaat saavat vastata nuoria eniten kiinnostaviin kysymyksiin. Arkistokuva/Vesa Marttinen

Päivi Kallo

Kuntavaaleihin on pari kuukautta aikaa. Kannatusmittauksetkin alkavat tässä vaiheessa kiinnostaa: Ylen puolueiden kannatuskyselyssä viime viikolla nousi suosituimmaksi puolueeksi Perussuomalaiset, toisena oli Kokoomus ja kolmantena SDP.

Perussuomalaiset on mittauksen mukaan suosituin puolue. Kokoomuksen kannatuksen nousu on kammennut sen toiseksi, vain 0,2 prosenttiyksikön päähän perussuomalaisista.

Vihdin nuorisovaltuusto järjestää toukokuussa yhdessä kunnan kanssa vaalipaneelin, jossa ehdokkaat pääsevät vastaamaan nuorten esittämiin kysymyksiin.

Alaikäiset nuoret eivät itse voi äänestää, mutta he voivat tuoda keskusteluun ja tulevien päättäjien tietoisuuteen teemoja, jotka muuten jäisivät pimentoon ja painotuksia, joita muuten pidettäisiin merkityksettöminä. Millaista tulevaisuutta olemme rakentamassa? Esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvään maailmanlaajuiseen huoleen voidaan vastata konkreettisilla teoilla kuntatasollakin.

Näin korona-aikana paneeli pidetään verkossa Vihti Live -kanavalla – mikä voi olla hyväkin asia. Nuoret ovat tottuneita älylaitteiden ja sovellusten käyttäjiä kouluarjessakin, ja toisaalta ajatus osallistua perinteiseen vaalitilaisuuteen voisi tuntua nuorista kaukaiselta. Hyvä asia se on muillekin: paneelia voivat seurata kaikenikäiset äänestäjät.

Kommentoi