Vaalikynä: Jätetään kasvisruokien tekeminen ammattilaisille

Puoli kiloa päivässä on monelle tuttu lausahdus siitä, paljonko kasviksia tulisi syödä. Monikohan tietää, että ruokavirastolla on toinenkin puolen kilon suositus, joka voisi kuulua vaikka näin; puoli kiloa viikossa.

Puoli kiloa on maksimisuositus viikottaiselle punaisen lihan ja lihavalmisteiden käytölle henkilöä kohden. Sadan gramman annoksiin jaettuna tuo määrä riittää siis viiteen ateriaan. Kun lihat on syöty, tarvitaan loppuviikolle vielä yhdeksän ateriaa. Nyt saatat miettiä, että kana on jäänyt laskuista. Ruokaviraston mukaan siipikarjan liha on vähärasvaisempaa kuin esimerkiksi naudanliha, mutta erillistä kulutus suositusta siipikarjan lihalle ei ole mainittu, joten sisällytän sen tuohon viikon lihapottiin ihan ilkeyttäni.

Noniin. Yhdeksän ateriaa jäljellä, joista kolme saadaan tehtyä ihanasta suomalaisesta järvikalasta, jonka suositus on 2-3 ateriaa viikossa. Tämän jälkeen puuttuu vielä kuusi ateriaa, mutta onneksi on kaikki kasvikset käyttämättä, eli nyt vaan loihditaan loput ateriat niistä! Vai loihditaanko? On työlästä, kun täytyy opetella uusia reseptejä, pilkkoa, kuoria ja mitä niitä kasviksia edes on? Miten niistä saisi kunnon ruokaa?

Ei hätää, otetaan ammattilaiset apuun, sillä aika moni meistä ja meidän lapsista syö arkipäivinä yhden aterian jossain julkisessa ruokalassa. Mitä jos tuo ateria olisikin aina kasvisruokaa? Tarvitsisi itse kokkailla vain yksi kasvisruoka viikossa, jonka voisi hoitaa vaikka armeijan tyyliin hernekeitolla. Kuulostaa hyvältä, ainakin tällaisen kiireisen äidin korviin.

Essi Kärpijoki, kuntavaaliehdokas, Vihdin Vihreät

Kommentoi