Mielipide: Vihdin ja Karviaisen kohtalo SOTE:n laineilla

Valtakunnan pääuutisissa haastateltiin voimakkaimmin SOTE/Maakunta-uudistusta ajaneen puolueen emerita-kansanedustajaa. Hän oli, yllätys yllätys, tullut siihen lopputulokseen, että uudistus ei olekaan kuntien päätösvallan kannalta välttämättä hyvä ratkaisu.

Tämä aihe ei ole aikaisemmin saanut kovin suurta huomiota valtakunnallisissa medioissa. Mikäli tämä uudistus toteutetaan suunnitellusti, tulevissa maakuntavaaleissa SOTE-alueen keskuskaupunki tulee saamaan määräysvallan suurimmassa osassa kuntien nyt itsenäisesti hoitamissa asioissa. Vaalijärjestelmä mahdollistaa sen, että Vihdistä ei valita maakuntavaltuustoon välttämättä yhtään tai maksimissaan ehkä pari edustajaa. Näin ollen voikin esittää kysymyksen, miten Vihti tulee pärjäämään äänettömänä yhtiömiehenä?

Tulevien kuntavaalien alla olisi hyvä tietää, mitä mieltä vaaleissa mukana olevat puolueet ja ehdokkaat ovat Vihdin tulevaisuudesta. Käykö niin, että espoolaisten äänillä valittu maakuntavaltuuston enemmistö päättääkin yhtenä päivänä, että kulusäästöjen takia suurin osa Vihdin nykyisistä SOTE-palveluista siirtyykin Jorviin tai Lohjalle? Jos palvelut siirtyvät, miten käy henkilöstölle jne?

Tämän kysymyksen soisi olevan enemmän esillä. Miten tämä vaikuttaa Vihdin elinvoimaan? Mitä välillisiä seurauksia SOTE:en siirtymisestä saattaa seurata? Tuleeko Vihdistä ja muista kehyskunnista näivettyviä Espoon osia, joita rokotetaan ensimmäisinä aina, kun pitää leikata kustannuksia? Pääsevätkö veronmaksajat nauttimaan Espoon alhaisemmasta veroäyristä vai tuleeko SOTE-hallinnosta veroja korottava himmeli?

Jos Vihti tai vihtiläiset puolueet eivät ole valmistautuneet tähän muutokseen, on syytä olla huolissaan. Vai onko niin, että valmisteluja ja vaikutusarvioita onkin tehty, mutta tulokset saattavatkin olla kuntalaisille katkeraa kalkkia ja niitä on päätetty pitää vielä hetken pöytälaatikossa?

Jarmo Juhani Aalto, Herrakunta

Kommentoi