Kirjoittajavieras Vesa Heikkonen: Kevään materiaalisesonkia

Vesa Heikkonen

Aurinko kuivattaa pihoja kovaa vauhtia. Kevät näkyy ja tuoksuu luonnossa ja puutarhoissa. Lohjalaiseen tapaan monet ottavat oksasakset käteen ja muotoilevat omenapuista taas oikeaoppisen muotoisia. Näin tein itsekin muutama viikko sitten – omenakaupungissa kun nykyään asun – ja samaa tekivät useat naapurit. Oli mukava tavata naapureita pimeän talven jälkeen ulkosalla. Piharusakotkin saivat ruokaa ja kaikki katkotut omenapuunoksat oli kaluttu valkoiseksi hyvin nopeasti.

Haravaakin käytetään ja rapsutellaan syksyn ja talventuomat ylimääräiset risut ja kävyt pois. Kukkapenkit kitketään kuivuneista kukanvarsista ja kenties isketään samalla kiinni myös vieraslajeihin. Kevät innostaa monia myös pienempiin tai isompiin piha- ja terassiremontteihin. Kaikki tämä puuhailu tuottaa jätteitä ja niiden poisvienti kuuluu osana pihan kevätkunnostukseen.

Jokaiselle jätemateriaalille on oma paikkansa. Jäteasemapalvelut löytyvät kohtuullisen läheltä kaikkia kuntalaisia läntisellä ja itäisellä Uudellamaalla. Viime vuonna asiakasmäärät jäteasemillamme kasvoivat edellisvuodesta jäteasemasta riippuen 15–20 % ja asiakaskäyntejä oli yhteensä noin 300 000 kpl. Etenkin näin keväisin kysyntä palvelulle on kova.

Jos olet tuomassa useampia eri materiaaleja samalla kerralla, ne kannattaa jo kotona lastata toisistaan erilleen, jotta ne on helppo perillä lajitella omille vastaanottolavoilleen tai kasoihin. Risut risuina, haravointijäte haravointijätteenä, ei sekaisin! Ja kyllästetyt puut omalle lavalleen jäteasemalla, ne kun ovat vaarallista jätettä ja vaativat erityiskäsittelyä.

Mikäli löydät pihamaaltasi haitallisia vieraslajeja, kuten esimerkiksi kurtturuusua, jättiputkea tai espanjansiruetanoita, ne tulee pakata tiiviisti ennen toimittamista jäteasemalle.

Kaikki edellä mainitsemani jätteet vastaanotetaan asukkailta jäteasemillamme oikein lajiteltuna maksutta. Sekalainen remonttijäte tai sekajäte on maksullista. Lajittelemalla siis säästät.

Jokaiselle jätemateriaalille on oma paikkansa.

Jäteasemien aukiolotietojen lisäksi Rosk’n Rollin kotisivuilta saa hyviä neuvoja eri jätteiden vastaanottoon ja lajitteluun. Sieltä löytyy jopa opastava video jäteasema-asiointiin. Ja näin korona-aikaan muistetaan turvallinen asiointi ja turvavälit myös jäteasemilla, se on meidän kaikkien etu. Tervetuloa pitämään materiaalit kierrossa!

Kirjoittaja on kuntien omistaman jäteyhtiön, Rosk’n Roll Oy Ab:n toimitusjohtaja

Kommentoi