Pääkirjoitus: Turvallista matkaa

Vesa Valtonen

Viime vuoden kesäkuussa voimaan tulleen lain mukaan nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka.

Tämän viiden kuukauden pituisen ajanjakson aikana talvirenkaiden käyttö on pakollista sään sitä edellyttäessä.

Kitkarenkaita saa käyttää ympäri vuoden, ja nastojakin voi käyttää talvirengaskauden ulkopuolella – jos sää sitä edellyttää.

Nastarenkaiden vaihtoaika päättyy siis tänään keskiviikkona, mutta ei syytä huoleen – näilläkin leveysasteilla saattaa vielä aamuisin olla tieosuuksia, joilla tarvitaan paljon parempaa pitoa mitä parhaimmatkaan kesärenkaat tarjoavat.

Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta ilmoittikin hiljattain, että suunnitelmissa ei ole nastarenkaista sakottaminen heti aprillipäivänä.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen neuvoi, että kannattaa mieluummin pelata varman päälle kuin ottaa riski liukastelusta.

Huhtikuiset yöpakkaset ja lumisateetkaan eivät ole Vihdissä ultraharvinaisia.

Liikenteen ammattilaiset muistuttavat, että talvirenkaiden käyttö on vain yksi osa tienkäyttäjän velvollisuuksista, joihin kuuluvat muun muassa huolellisuusvelvollisuus ja velvollisuus sovittaa ajonopeus liikennetilanteeseen.

Yhtälön toinen puoli on se, että jos huono rengasvalinta johtaa esimerkiksi ulosajoon voi poliisi sakottaa kaikkien niiden liikennesääntöjen vastaisesta menettelystä, joita tienkäyttäjä ei huonon rengasvalinnan takia kyennyt noudattamaan.

Siis turvallista matkaa oikeilla renkailla!

Renkaiden vaihtosesonki on perinteisesti ollut rengasvarkaiden kulta-aikaa. Renkaiden jättäminen toviksi pihalle voi olla ylipääsemätön houkutus varkaalle.

Renkaiden säilyttäminen esimerkiksi taloyhtiön yleisissä varastotiloissa on enemmän kuin kyseenalaista pelkästään palokuorman takia.

Joissain taloyhtiöissä renkaiden säilyttäminen irtaimistovarastoissa on jo kielletty. Apua säilytysongelmaan tarjoavat tietystikin rengashotellit.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi