Tuumittua Vesa Valtonen: Kokousvelhotkin näyttivät pitkästyvän

Vesa Valtonen

Olen saanut olla vissiin sadoissa ja taas kokouksissa luottamushenkilönä paikalla ja työn puolesta runsaan 40 vuoden aikana kai tuhansissa tilaisuuksissa.

Jos niitä tilaisuuksia olisi ollut vaikkapa 3 000 niin vuotta kohti niistä tulisi vain 75 työkeikkaa. Määrä saattaa olla siis merkittävästi suurempikin. Toki koronavuonna oli äärihiljaista.

Aika kultaa monet muistot, mutta väitän tilaisuuksissa olleen takavuosikymmeninä paljon miellyttävämpää kuin viimeisen sanotaan kymmenen vuoden aikana.

Silloin viime vuosituhannella tilaisuuksissa keskityttiin ytimeen; kuunneltiin ja osallistuttiin keskusteluun tai oltiin muuten aktiivisesti läsnä.

Ei siis räpläilty puhelimia; luettu sähköposteja ja uutisia eikä lähetelty kaiken maailman hauskoja pätkiä kavereille.

Jossain vaiheessa tulivat ne sananmukaiset taskupuhelimet, joista sitten ajan saatossa osattiin ottaa virta pois päältä myös kirkonmenojen ajaksi.

Oli oikeastaan aika surullista seurata älypuhelinten aikakauden alkaessa useiden kunnanvaltuutettujen käytöstä kokouksen aikana.

Sieltä ylänurkasta näki paljon kaikenlaista. Paljon.

Äveriäimmät kiikuttivat läppärinsä kunnanvaltuuston kokoukseen – siis huomattavasti ennen sähköisten kokousten vuosikymmentä – ja lukivat sitten kokouksen aikana iltapäivälehden uutisia, tai jotain muuta, jonka katsoivat kokousasioita tärkeämmäksi.

Kaiken lisäksi he ärsyyntyivät jos säntilliset siitä edes vaivihkaa hivenen huomauttivat.

Muutama vuosi sitten alkoivat sähköiset kokoukset – ja viime vuonna yleistyivät koronan leviämisvauhdilla myös kunnallisessa päätöksenteossa Teams-kokoukset.

Naaman piti näkyä puheenvuoron aikana ja äänen piti periaatteessa olla synkattuna naaman liikkeisiin.

Näiden kunnanvaltuuston Teams-kokousten asustemuodista ei kellään voinut olla mitään näkyä. Korkeintaan vilahti silittämätön paita?

Vihdin kunnan hieno valtuustosali sijaitsi vuosikymmenet hallinnollisessa keskuksessa kirkonkylässä vanhassa kunnantalossa.

Siinä salissa tehtiin valtuuston kokousten aikana myös merkittävää vihtiläistä tiedonvälityksen historiaa kun valtuuston kokouksia lähetettiin Hiisivision kanavalla. Järjestelyt olivat massiiviset.

Aika massiiviset olivat järjestelyiltään myös Vihdin Uutisten toimituksesta viikonvaihteissa lähetetyt paikallistelevision tv-uutiset.

Ne ajat eivät enää palaa. Nyt on Teams, Zoom ja paljon muuta!

Kommentoi