Pääkirjoitus: Hyvää oppia menneisyydestä

Vesa Valtonen

Kunnanhallituksen käsiteltävänä maanantaina ollut viime vuoden tilinpäätöskertomus on läpileikkaus paitsi kunnan talousvuoteen niin myös koronavuoteen.

Muutokset kunnan palveluissa olivat viime vuoden maaliskuusta lähtien nopeita – ja muutoksia tapahtui tiuhaan tahtiin.

Vihdin kunta selvisi ensimmäisestä koronavuodesta pää pinnalla, sillä valtion tukia Vihti sai sen verran, että talousvuosi jäi kokonaisuutena hienostu muutaman miljoonan plussalle.

Tilin päätöksessä on monta mielenkiintoista osaa. Yksi niistä on arvio tulevasta kehityksestä, joka on laadittu kunnan virkamiesjohdon, lautakuntien sekä taseyksiköiden tulevan kehityksen arvioiden yhdistelmänä sekä sisällytetty osin valtion mahdollisten toimien vaikutusta Vihdin kehitykseen.

Läntisen Uudenmaan ja koko Uudenmaan kehityksen muutokset heijastuvat Vihtiin koronaviruspandemian erilaisten vaikutusten, yleisen taloustilanteen, työllisyyden ja elinkeinoelämän kautta.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen mahdollinen vaikutus kuntatalouteen, väestöpohjan muutos ikäväestön merkittävästi kasvaessa ja lasten sekä nuorten määrän vähentyessä sekä verorahoituksen lisääntyvä epävarmuus lisäävät paineita.

Kunnan kiinteistöjen mahdolliset haasteet sekä kunnan kasvuhakuisuus väestönkasvussa tuovat investointipaineita, mikä taas vaatii rahoituskykyä joko vuosikatteen, lainoituskyvyn tai muiden rahoitussopimusmuotojen kautta.

Uusi valtuustokausi alkaa elokuussa siis lukuisten epävarmuutta aiheuttavien paalujen varassa.

Vihtiläisiä oli viime vuoden lopussa tarkalleen 29 146 henkilöä. Se oli 12 asukasta vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Ikäryhmittäin tarkasteltuna suurin kasvava ikäryhmä Vihdissä on yli 65-vuotiaiden osuus.

Tätäkään ei parane unohtaa lähitulevaisuuden investointeja suunniteltaessa.

Entä sitten se viime vuoden oppi? Se oli korona, joka keikautti suuren osan suunnitelmista.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi