Pääkirjoitus: Epäonnistuneet suojatiet korjattava

Auto on juuri tulossa Asemantien ylittävälle suojatielle. Sähkömuuntaja (vasemmalla) on näkemäesteenä autoilijoille sekä myös jalankulkijoille ja pyöräilijöille, jotka tulevat kevytväylää radan ali Prisman suunnasta. Arkistokuva/Marja Keski-Luopa

Päivi Kallo

Nummelan suojateiden vaarallisuudesta saatiin karmaiseva esimerkki, kun Vihdissä laajasti tunnettu sotiemme veteraani Hannes Tuovinen jäi suojatiellä auton töytäisemäksi. Yliajaja jätti uhrin maahan pysähtymättä, ja onneksi sivulliset saivat kutsuttua loukkaantuneelle pian apua. 97-vuotias veteraani on kuvannut kokemustaan koskettavasti (luoteis-uusimaa.fi 13.3.2021): " Olen seissyt tykistön tulituksen edessä, panssarivaunun edessä ja nyt henkilöauton edessä, mutta muonavahvuudesta minua ei ole vielä pois saatu."

Suojatieturvattomuuteen on puututtava ja epäonnistuneet suunnittelun kukkaset korjattava. Asemantien suojatien huonosta näkymästä ja toimimattomista vilkkuvaloista oli tiedetty ja korjauksia vaadittu aloitteita myöten. Tässä lehdessä kerromme, että korjaustöihin on tarkoitus ryhtyä kesällä.

Toinen äärimmäisen hankala, liikenteen ruuhkaisessa solmukohdassa oleva suojatie sijaitsee Meritiellä radan ylittävän sillan tuntumassa. Liikenteen pullonkaulan suunnittelun pohjana ovat autoilijoiden tarpeet.

Jokaisen autoilijan on ajettava Nummelankin keskustassa muut kulkijat ja liikennesäännöt huomioiden. Autoilijan on vaikea venkoilla ulos vastuustaan. Lainsäädäntö lähtee siitä, että suojatielle astuvalla on etuajo-oikeus – autoilija tarkkailee ja väistää.

Kommentoi