Pääkirjoitus: Naistenpäivä esillä koko vuoden

Naistenpäivän kukkakimput ovat kaunis ele. Vesa Vuorela

Päivi Kallo

YK:n Naistenpäivää viettiin viime viikolla, mutta naisten ja tyttöjen aseman parantaminen maailmanlaajuisesti vaatii töitä muinakin päivinä.

Naistenpäivän historia juontaa jo viime vuosisadan alun tarpeista edistää mm. naisten äänioikeutta, YK:n vakioimana päivänä sitä on vietetty vuodesta 1975 alkaen. Naistenpäivään on Suomessakin ajoitettu erilaisia seminaareja ja tapaamisia, jotka tänä vuonna pidettiin koronapandemian vuoksi pienempimuotoisesti sähköisesti. Päivä ei nyt saanut nyt yhtä paljon julkisuutta, mutta se ei ole unohtunut. Naistenpäivä – kuten moni muukin nimetty päivä – on vuosien saatossa kaupallistunut. Ruusut ja suklaarasiat ovat kaunis huomionosoitus. Todellinen työ käydään kuitenkin niin Suomessa kuin muualla maailmassa erilaisten tasa-arvokysymysten parissa.

Suomen YK-liiton mukaan naisten ansiot ovat Suomessa keskimäärin 16 prosenttia miesten ansioita pienemmät, ja maailmanlaajuisesti palkkaero on 22 prosenttia. Yli 40 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut miehen fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi 15 vuotta täytettyään. Kulunut vuosi on tuonut oman mausteena asiaan: pandemia on koetellut erityisesti naisvaltaisia aloja, kuten terveydenhuoltoa.

Kommentoi