Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Lapsiperheiden eriarvoisuudesta

Vaikka yleisesti Suomessa puhutaan hyvinvoinnin merkityksestä ja sen edistämisestä, lapsiperheiden eriarvoisuus ja pahoinvointi lisääntyvät.

Eräs keino pysäyttää lapsiperheiden eriarvoisuus on tukea ja kehittää ennaltaehkäisevää sosiaalityötä sekä -palveluja.

Peruspalveluihin täytyy panostaa, sillä ne vähentävät erityispalveluiden määrää huomattavasti ja sitä kautta säästävät kuntien kustannuksia. Varhain aloitettu tarpeen mukainen tuki auttaa koko perhettä.

Jos kunta panostaisi ennaltaehkäisevään työhön, saisivat perheet apua ennen totaalista uupumista.

Valitettavasti monesti sosiaalityöntekijöiden antama palveluohjaus on enemmän lain määrittelemän tuen pimittämistä eikä avointa kertomista. Lapsiperheiden palvelut ovat pirstaloituneet ja toisistaan erillään toimivia. Perheiden vähät voimavarat kuluvat loputtomaan palveluviidakossa samoamiseen, palveluja pitää osata itse hakea. Ken ei osaa, jää ilman apua.

Lapsiperheiden eriarvoisuus näkyy mm. siinä, että se, millaisia palveluja saat, riippuu asuinpaikasta tai työntekijästä.

Jos mietitään soten tuomia parannuksia, yksi olisi mielestäni se, että saadaan valtakunnalliset yhteiset kriteerit kaikille palveluille ja tuille. Myös palvelun tai tukitoimen suunnittelu ja toteutus pysyisivät saman tahon käsissä.

Vihti on hakenut ja on hyväksytty Unicefin Lapsiystävällinen kunta -hankkeeseen koeajalle. Sinä aikana kunnan pitäisi pystyä osoittamaan, että lapsiperheiden hyvinvointi on kunnalle tärkeä ja että ihmisoikeudet sekä osallisuus otetaan aina huomioon kunnan päätöksiä tehdessä.

Lain säätämät palvelut pitää olla kaikkien kuntalaisten saavutettavissa riippumatta siitä, onko asukas iäkäs vai lapsi, maahanmuuttaja tai kanta-asukas, vammainen vai perusterve.

Maarika Jalava,

Kuntavaaliehdokas

Vihdin Vihreät