Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Talouteen rohkeasti vauhtia

Ympärillä riehuu pandemia kuten aikanaan espanjantaudissa, vapauksia on rajoitettu tavalla jota voisi verrata sotavuosiin ja yritykset kärvistelevät konkurssiuhassa samoin kuin 90-luvun lamassa. Mutta silti kaikki on aivan toisin.

Pankkisektori ei ole ongelmissa. Turvana on moderni valtio, joka antaa kansalaisille lupauksen pitää heidät hengissä. Valtiolle on tarjolla runsaasti lähes korotonta velkaa.

Pitäisi muistaa, kuinka edellisistä lamoista on selvitty: elvyttämällä ja pitämällä työllisyys niin korkealla kuin mahdollista. Taloustutkijoiden mukaan modernilla valtiolla ei ole muita vaihtoehtoja kuin hoitaa kriisiä velaksi.

Miksi siis kunta – tässä tapauksessa Vihti – ei toimisi kuten valtio? Velkaelvytyksellä, investoinneilla ja pitämällä työllisyys ja kulutus korkeana.

Vihdin kunnan kehityksen on kuljettava kohti pistettä, jossa asukasluku lisääntyy ja pk-sektori näkee Vihdin siinä valossa kuin se pitäisi nähdä. Tämä ei onnistu ilman poliittisia päätöksia ja reippaita investointeja.

Vihdillä on varmasti edessään lukuisia, suuria investointeja, jotka on ajoitettu tietyille tulevaisuuden vuosille. Taloutta vauhdittava toimenpide on se, että nämä tulevaisuuden investoinnit aikaistetaan. Ryhdytään tekemään niitä heti, elvyttävänä toimenpiteenä, velkarahalla. Se rasvaa talouden rattaita ja pitää ihmisiä työllisinä veronmaksajina ja kuluttajina.

Vihti tarvitsee pk-sektorin yrityksiä. Hyvin toimiva yritys maksaa osan yhteisöverostaan kuntaan. Samoin se voi toimia hyvänä työllistäjänä. Työlliset ovat veronmaksajia ja kuluttajia, jotka lisäävät rasvaa rattaisiin.

Meidän on kartoitettava pk-sektorin toimintaan soveltuvat maa-alueet ja kaavoitettava ne sellaisiksi. Meidän on luotava oikeanlainen infra näille alueille. Meidän on tehtävä tehokasta myyntityötä tällaisten yritysten keskuudessa. Meidän on oltava valmiita tekemään yrityksille yksilöllisesti sopivat toimitilat fasiliteetteineen.

Meidän on löydettävä yrityksiä, jotka toimivat aloilla, joissa kehitetään ja tuotetaan viimeisintä teknologiaa edustavia kokonaisuuksia. Clean ja green-sanat ovat tärkeitä. Samoin kuin se, että tällaisessa yrityskokonaisuudessa löytyy kaikki synergiahyödyt.

Olemme loistavassa maantieteellisessä kainalossa, josta on hyvät yhteydet joka suuntaan ja ”kaikki” on lähellä.

Kasvattamalla pk-sektoria, kasvatamme työpaikkojen määrää ja ihmisten halukkuutta asettua Vihtiin. Samalla tulemme vähentäneeksi työmatkaliikennettä.

Asutuksen suhteen Nummela ja Vihti kk ovat kasvavia mutta muuttoliike lienee kuitenkin eniten kunnan sisäistä.

Vihdin haja-asutusalueet ja vanhat kylät on jätetty osin hunningolle. Olemme jopa tappaneet usein sen toiminnan, joka on kylän sydän lakkauttamalla sieltä päiväkodit ja pienet kyläkoulut. Tappamalla tämän merkittävän osa-alueen, tapamme myös osan Vihdin vetovoimatekijöistä.

Olemme tiellä, jossa jokainen kyläkoulu ja sen yhteydessä toimiva päiväkoti lakkautetaan. Tilalle rakennetaan valtavia kombinaatteja, joiden alkupäähän syötetään pikkulapsia ja joiden pakoputki ulostaa toisen asteen valmiit opiskelijat.

Tämän me teemme säästösyistä vaikka oikein yksikään kunta ei varmuudella osaa sanoa, syntyikö säästöä. ”Ehkä” ei ole vakuuttava peruste kylän tappamiselle. Useat maalle pakenevat lapsiperheet hakevat kaunista luontoa, luonnonrauhaa ja turvallisuutta. Tämä on toki kaunis ajatus mutta se toimii huonosti ilman sykkivää sydäntä.

Otetaan tässä siis täysin päinvastainen suunta. Mennään naapurikunnista kiitämällä ohi muuttumalla ihmis- ja perheystävälliseksi kunnaksi. Peruskorjataan vanhat kyläkoulut tai rakennetaan uudet. Tehdään siis investointeja, jotka lisäävät rahan liikettä, työllisyyttä ja kulutusta kunhan olemme kärsivällisiä.

Vuosi 2021 tuo toivottavasti kaikille halukkaille rokotteen virusta vastaan. Muutenkin talousennusteet vaikuttavat Suomen kohdalta varsin myönteisiltä. Tämän vuoden bruttokansantuotteeseen odotetaan jo kasvua.

Tämä olisi Vihdille melkoinen mahdollisuus. Onko rohkeutta?

Ilkka Ora