Pääkirjoitus: Kannetaan nyt vastuu yhdessä

Vesa Valtonen

Koronatilanteen heikennyttyä dramaattisesti alkaa maanantaina 8.3. kolmen viikon pituinen sulkutila.

Käyttöön otetaan muun muassa laaja etäopetus. Yläkoulut ja toinen aste siirtyvät etäopetukseen, mutta varhaiskasvatus ja alakoulut pysyvät lähiopetuksessa. Ylioppilaskirjoituksien terveysturvallisuus varmistetaan.

Lapset ja nuoret ovat nyt jonkin aikaa voineet Vihdissä iloita harrastusmahdollisuuksien avautumisesta, mutta nyt siihenkin tulee yli 12-vuotiaille muutaman viikon stoppi.

Tähän tultiin kun koronakuri ei pitänyt. Tilanne alkoi riistäytyä käsistä erityisesti HUS-alueella.

Vihdin kunnan koronaryhmä oli koolla heti torstaisen maan hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen ja Perusturvakuntayhtymä Karviaisen "koronanyrkki" kokoontui perjantaiaamuna.

Vihdin koronatilanne kokonaisuudessaan oli loppuviikosta uusmaalaisessa vertailussa kohtalaisen hyvä.

Isoja muutoksia arkeen on kuitenkin lähiviikoiksi tulossa, sillä aiemmat paikalliset linjaukset ovat olleet kevyempiä kuin valtioneuvoston torstaina asettamat ja ensi maanantaina voimaan tulevat.

Tiukennukset kannattaa aloittaa arjessa heti, jotta niistä saadaan mahdollisimman suuri hyöty. Ei vara venettä kaada; mieluummin virsta väärää kuin vaaksa vaaraa.

Kolmen viikon pituinen sulkutila ei voinut tulla yllätyksenä kenellekään, joka on seurannut koronatilanteen kehittymistä.

Koronatartuntojen aaltoliikkeet on mahdollista saada kuriin nyt ainoastaan jos vastuu kannetaan yhdessä. Kulunut vuosi on dramaattisesti osoittanut myös sen mitä tapahtuu kun mielihalut saavat vallan ja järjen käyttäminen jää hopeasijalle.

Koronarokotukset ovat Vihdissä ja Karkkilassa vielä niin alkutekijöissään, että niiden antaman suojan varaan ei kannata laskea kenenkään muun kuin varttuneimman väestön.

Toinen koronavuosi alkaa siis varmuudella rankemmin kuin lopuillaan olevan ensimmäinen koronavuosi.

Otetaan mallia heistä, jotka tekevät kaiken mahdollisen näkymätön vihollisen nujertamiseksi – ei siis parveilla eikä hölmöillä.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi