Pääkirjoitus Auta itseäsi, autat muitakin

Toinen koronapiinan vuosi on alkamassa. Perusturvakuntayhtymä Karviaisen alueella oli THL:n koronatilaston mukaan ollut tiistaiaamuun mennessä varmistettuja koronatartuntoja Karkkilassa yli 70 ja Vihdissä yli 210.

Tilastot ovat kuitenkin rajusti synkkenemässä, sillä Karviainen tiedotti maanantaina useista koronatartunnoista vihtiläisissä päiväkodeissa. Karkkilassa samalta tuskin vältytään ellei jotain ihmettä tapahdu.

Turvatoimet ovat esimerkiksi päiväkodeissa olleet massiivisia, mutta osassa perheistä ollaan ilmeisesti vähemmän varovaisia kuin muissa; näkymätön vihollinen pääsee ottamaan vallan.

On puhuttu koronan toisesta aallosta ja kolmannesta aallosta. Vuoden verran on vakava virus täällä jyllännyt, mutta pahin saattaa olla vasta edessä.

Mitä tapahtuisi jos henkilökohtaiselle hekumalle ei annettaisi valtaa vaikkapa seuraavan kuukauden aikana?

Kuriton kansa ei siihen yhteisrintamassa pysty, joten viranomaisten on ollut pakko ryhtyä jälleen kovempiin toimiin.

Karviaisen alueella – kuten muuallakin – kärkytään omaa koronarokotuksen vuoroa. Karviaisen johtava ylilääkäri Pippa Laukka arvioi jo tammikuun puolella, että tällä alueella rokotukset saattavat siirtyä osalla väestöä ensi vuoden puolelle.

Valmiutta rokotteiden piikittämiseen on, mutta ongelmana on rokotevalmisteiden saatavuus.

Viisas välttää vaaran, ja auttaa siinä samalla muitakin. Nyt siis stoppi kaikelle turhalle liikkumiselle kodin ulkopuolella. Ihmettä ei ole luvassa.

Kauppa- ja muilla elämän kannalta olennaisilla reissuilla on pakko käydä, mutta kauppareissujakaan ei tarvitse tehdä jokaisena päivänä. Vapaa-ajan aktiviteetit ovat luku sinänsä.

Hengityssuojainta kaikki eivät lääketieteellisistä syistä voi käyttää, mutta tuskin kaikilla ilman maskia liikkuvilla tällainen syy on.

Käsihygieniakin on repsahtanut. Käsidesiä on tarjolla mielin määrin, mutta iso osa lampsii esimerkiksi kauppaan ja kaupasta pois näitä desinfiointipisteitä hyödyntämättä.

Nyt ei ole välinpitämättömyyden aika. Koronakuri onnistuu jos jokainen ajattelee hetken edes itseään. Samalla hän auttaa muita.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat