Mielipide: Hiihtäjän mielipiteitä lentokentän latuverkoston puutteista

Aurinkolatu on vuosikausia kiertänyt koko lentokentän ympäri, toinen latu rinnalla metsän suojassa.

Tänä talvena on jätetty tekemättä 50 prosenttia eli puolet näistä ”tasamaan” laduista. Latupohja siis on metsässä jo olemassa.

Me ikääntyneet, joiden polvet tai lonkat on operoitu, emme enää hiihdä mäkisiä reittejä, mm. valaistua latuakaan, vaan pysyttelemme kentän reunalla.

Korona sulki uimahallit ja kuntosalit; on liikuttava ulkona. Onneksi hiihto on monipuolista, tehokasta liikuntaa kaikenikäisille. Tarvitaan kuitenkin valmiit ladut, joiden lähtöpaikoille on helppo päästä esim. autolla.

Lunta ja pakkasta on ollut tänä talvena riittävästi.

Satoja hiihtäjiä on laduilla päivittäin, viikonloppuina tuhansia.

Eikö nyt olisi aika tehdä puuttuvat ladut, kun hiihtolomatkin alkavat? Saataisiin lisää väljyyttä, kun sitä koronankin takia tarvitaan.

Ei tarvitse lähteä hiihtokeskuksiin, vaan voi nauttia lähiliikunnasta omissa maisemissa.

Hiihtokautta on jäljellä ehkä vielä kuukauden verran. Koko loppuvuoden kenttä on vapaa vain lentotoiminnalle.

Lentokoneita on nähty tammi-helmikuun aikana noin neljä kertaa kaartamassa kentän yläpuolella. Vain yksi kone on nähty kiitoradalla.

Hiihtoladut ovat kentän laidoilla ja metsässä. Puuttuvat ladut voi sijoittaa samalla periaatteella osin hallien taakse. Tällöin hiihto ei haittaa lentotoimintaa. Kävelijöille myös selkeät kulkuväylät. Kaikille on tilaa riittävästi.

Hiihtomajan pysäköintialueella on ahdasta, koska samalle alueelle on ahdettu latujen lähtö, luistinrata ja pulkkamäki. Air Hotellin pysäköintialueelta on ollut hankala päästä liikuntapaikoille.

Toiselle puolelle pysäköintialuetta on nyt aurattu oma reitti kävelijöille. Sen rinnalle mahtuu hyvin hiihtolatu, koska luistinrata on siirretty hiihtomajan päähän. Kävelijöille on kylällä kaikki raitit käytössä, on monipuolisia reittejä myös harjumaisemissa.

Miten metsätyöt estävät hiihtämisen, kun niitä ei ole edes aloitettu? Eikä aikatauluakaan ole tiedossa. Varmaan ehtii vielä hiihtolomien jälkeenkin puita kaataa. Aurinkolatua nämä metsätyöt eivät haittaa.

Käytännössä ei siis ole mitään estettä latujen tekemiselle Air Hotellin puolelle. Rinteen asukkaat pääsisivät suoraan ladulle omista pihoistaan kuten ennenkin.

Latujen lisääminen olisi iso mielialan kohotuskeino kaikenikäisille hiihtäjille näin korona-aikana.

Kuntapäättäjät huomio! Kuntavaalit ovat tulossa. Hiihtokansalta ropisee ääniä varmasti, mikäli saatte ladut aikaiseksi (ehkä jo hiihtoloman aikana). Tämä on täysin mahdollista.

Ensi talveen on pitkä aika. Onko silloin edes lunta?

Hiihtäjä 73v

Kommentoi