Mielipide: Kuljetusmonopoli, kartelli ja vapaa valinta!

Elin Anderssonin vastineeseen ”Kunnallinen järjestelmä ehkäisee kuljetusmonopoleja” (VU 30.1.) kohdistuva kannanottoni tulee viiveellä, sillä halusin tehdä kyselyä sellaisessa kunnassa, jossa on jo käytössä kunnan päättämä lokasäiliöiden tyhjennys.

On mielenkiintoista, että jäteviranomaisen lausunnon mukaan kuntalaiset ovat tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä palveluun, kun yksittäisten kuntalaisten palaute on aivan erilaista. Keskitetty palvelu on heidän mielestään kankeaa, tilaaminen puhelimitse on vaikeutunut (kaikilla ei internet käytössä), palvelu on huonoa ja epäkohteliasta, asiakkailla ei ole väliä, koska kilpailua ei ole.

Vaikka tulos olisi todellisuudessa siis jotain ihan muuta kuin jäteviranomainen hienoissa lausunnoissaan antaa ymmärtää, sitä ei voida myöntää.

Vastineen kirjoittaja ei näe tällaisessa keskitetyssä palvelussa ongelmia ja silti näin kuntalaisena mieleen tulee esim. Caruna – eikö siitäkään keskittämisestä ole ollut mitään ongelmia?

Noo, kuntalaisethan tässä lokakuljetus asiassa vain kärsivät.

Ihmettelen myös tässä asiassa kommenttia ”vapaamatkustajista”, mitä he ovat? Tiedän kyllä, mitä pummilla matkustajat ovat vaikkapa joukkoliikenteessä, mutta tässä yhteydessä?

Mietitäänpä sitä, kuinka hyvin (?) monessa kunnassa on onnistuttu vaikkapa Kela-kyytien kilpailutuksessa tai kouluruokailujen järjestämisessä, niin ei ole kovin vakuuttavia tuloksia tullut.

Mielestäni yksittäinen kuntalainen on vähintään yhtä pätevä hoitamaan omien lokasäiliöidensä tyhjennyksen kilpailuttamisen kuin kuntakin, tai siis itse asiassa pätevämpi. Koska siinä on kuntalaisella omat rahat kyseessä.

Yleensä näissä kilpailutuksissa pärjäävät isot yritykset, joilla on varaa kenties jopa tehdä tarjous tieten tahtoen heille tappiollisena ja kas, ensimmäisen vuoden jälkeen iskeekin indeksikorotus, jolloin hinta ei ole todellakaan kuntalaisen kannalta enää edes kohtuullinen. Jälleen tulee mieleen Caruna.

Nämä julkiset hankinnathan alkavat olla vitsi, kuten jo edellä mainittu Kela-kyyti ja jos on katsonut televisiosta ohjelmaa nimeltä MOT, aiheena kuinka Hus on hoitanut kilpailutukset. Meni tosi hyvin!

En ymmärrä, millä logiikalla tällaista kuntalaisten pakottamista voidaan puolustella. Tai että mistä kuusesta katsottuna keskitetyt kuljetushankinnat eivät ole monopoli.

Niin tai nythän on ollut tietysti tapetilla myös sana kartelli, kun puhutaan kiinteistöhuolloista. Ei sekään sana kuulosta yhtään paremmalta kuin tuo monopolikaan.

Kunnan johto voisi miettiä vaikka jouluvaloja, joista on aina välillä lehdissäkin juttua.

Sillä eihän nyt covid-19 voi vaikuttaa siihen, kuinka viisaasti kuntalaisten verovaroja käytetään ja miten tärkeisiin asioihin panostetaan.

Etenkin nyt, kun on kuntavaalit tulossa. Äänestäjän kannattaa vaan muistaa se, että vaikka ehdokas mitä lupailisi, niin ryhmäkuri päättää, ei edustaja. Se on sitä demokratiaa ja kuntalaisten edustamista…

Sitä kuusta kuuleminen...

Kommentoi