Pääkirjoitus: Tarvontien riista-aita häämöttää jo

Veikkolan ja Palojärven väliltä puuttuu edelleen riista-aita. Marja Keski-Luopa

Päivi Kallo

Vuosia – itse asiassa pari vuosikymmentä – kestänyt projektin loppupää alkaa jo häämöttää: Tarvontieltä eli Turun moottoritieltä puuttuva riista-aidan osuus saatetaan vihdoin rakentaa kuluvan vuoden aikana. Kyseessä on noin yhdeksän kilometrin mittainen tieosuus, joka ulottuu Veikkolan liittymästä Lohjalle Nummenkylään asti.

Riista-aitaa ovat ajaneet niin paikalliset kansanedustajat Vihdissä ja Lohjalla, kuin asukkaat ja liikenneturvallisuudesta vastaavat. Tieosuus tiedetään yhdeksi vaarallisimmista hirvieläinonnettomuuksien paikaksi.

Viime vuoden puolella alkoi vihdoin tapahtua, kun valtio oli myöntänyt hankkeeseen riittävästi rahaa. Näkyvyyttä parannettiin metsää raivaamalla. Itse aitaa odotetaan vielä, koska urakasta on valitettu markkinaoikeuteen. Projektipäällikkö Jukka Aro Uudenmaan Ely-keskuksesta oli Luoteis-Uusimaan haastattelussa (16.2.2021) kuitenkin toiveikas rakentamisen etenemisestä tänä vuonna.

Ikävä totuus on, että hirvieläin ilmestyy tuulilasin eteen käytännössä kuin tyhjästä varsinkin hämärän ja pimeän aikaan. Metsien raivaaminen ja näkymän avaaminen auttavat autoilijaa, mutta eivät estä eläintä liikkumasta kuten riista-aidat. Kyselyjen mukaan lähes kaikki kuljettajat huomioivat varoitusmerkit, mutta hieman pienempi osa heistä huomioi vaaran lisäämällä turvaväliä edellä ajavaan tai alentaa nopeutta.

Kommentoi