Pääkirjoitus: Vaikeuksien kautta voittoon

Vesa Valtonen

Heinjoki-Säätiön aikoinaan pysyväksi päätetty Evakkonäyttely on ollut pitkään ihailtavana kirkonkylässä Niuhalan vanhimmalla kansakoululla museon vaihtuvien näyttelyiden tilan vieressä.

Näyttely säilyy maanantaisten käänteiden tuloksena museon tiloissa, vaikka Vihdin kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunta päätti helmikuun alussa yksimielisesti purkaa sopimuksen Evakkonäyttelystä.

Kunta teki näyttelystä sopimuksen Heinjoki-Säätiön kanssa vuonna 1993. Näyttelyn esineet ovat Heinjoki-säätiön omaisuutta ja Vihdin museo on antanut tilat näyttelylle.

Olisi todellakin kannattanut neuvotella perusteellisesti näyttelyn kohtalosta esineistön omistajatahon kanssa ennen päätöstä sopimuksen purkamisesta.

Olisi vältytty monilta hammasten kiristelyiltä. Onneksi jatkoneuvottelut järjestettiin tiukkaan tahtiin. Kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnan päätös edusti karjalaisen kulttuurin vähättelyä.

Evakkonäyttely nostaa esille Karjalan kannaksella sijainneen Heinjoen pitäjän. Näyttely kertoo niin Heinjoen luonnosta, kulttuurista, elinkeinoista kuin ihmisistäkin.

Sotien jälkeen heinjoen asukkaita asutettiin pääosin läntiselle Uudellemaalle, erityisesti Vihtiin, Karkkilaan ja Nummi-Pusulaan.

Näyttelyssä on esillä on aitoja, evakkomatkankin tehneitä arkisia esineitä, jotka kertovat yhdestä Suomen historian suuresta käännekohdasta.

Vaikka kävijän omat sukujuuret eivät olisikaan Heinjoella, tarjoaa näyttely ajatuksia sekä karjalaisesta kulttuurista että sotavuosien lukemattomista ihmiskohtaloista.

Karjalan evakkojen asuttamisella luoteisen Uudenmaan alueelle oli suuri merkitys kunnille. Tunnetusti myös kulttuurielämä sai karjalaisten uusissa kotipitäjissä piristysruiskeita.

Siksikin on erinomaista, että evakkonäyttelyä ei jätetä tuuliajolle. Näyttelyn esineistö, kuvat ja tekstit ovat erittäin tärkeä osa vihtiläistenkin historiaa. Sopivat myös malliksi monessa suhteessa.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi