Tuumittua Maija-Liisa Nyman: Pienien tekojen esiinmarssi

Maija-Liisa Nyman

Totta kai pienillä teoilla on merkitystä!

Jos lehteen tarvitaan 30 juttua, ei auta vaikka olisi kirjoittanut viisi valtavan hienoa ja pitkää tarinaa. Jonkun on ne pikkukolot täytettävä myös.

Jos käy kerran 15 kilometrin lenkillä, ei se vielä yleiskuntoa kohota. Jos sen sijaan kävelee portaat joka päivä, se saattaa jo kohottaakin.

Kokeeseen pänttääminen on hyvä asia – mutta helpommalla pääsee ja paremmin on oppinut, jos on tehnyt kotitehtävänsä joka päivä.

Yksi mahtipontinen ele ei ole hyvän ihmisen merkki: uskon siihen, että jokapäiväiset arjen pienet teot ja valinnat sen oikean karvan osoittavat.

Yksinäiselle on yksikin hymy arvokas.

Pari euroa hyväntekeväisyyteen voi muuttaa jonkun elämän.

Nämä ovat esimerkkejä siitä, että pienelläkin asialla on vaikuttavuutta.

Miksi minusta sitten kuitenkin tuntuu, että isoissa asioissa tarvitaan isoja tekoja? Isoja päätöksiä, mullistavia ideoita, vaikutusvaltaisia toteuttajia?

Miksi tavallisen pulliaisenkin panos ei voisi olla merkittävä? Miksi isoihinkin asioihin ei voisi vaikuttaa pienillä teoilla – niitä ehkä tarvitaan monta, mutta pieniä tekoja on toisaalta helppokin tehdä useita tai toistaa vaikka joka ikinen päivä?

Esimerkiksi Maa- ja kotitalousnaiset uskoo, että ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessäkin pienillä arjen teoilla on merkitystä. Järjestön tiedotteessa sanotaan, että lamaantuminen ei kannata. Päinvastoin Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry kutsuu työhön mukaan kaikkia suomalaisia.

Järjestö vinkkaa tänä vuonna sosiaalisen median kanavissaan joka viikko yhden arjen ilmastoteon. Esimerkiksi tällä viikolla neuvotaan suosimaan kulloisenkin kauden kasviksia.

Tuntuu pieneltä – eikö näitä kauden kasviksia tule suosittua jo ihan saatavuuden ja hinnankin takia? – mutta saattaa sittenkin olla paljon.

Ehkä oma asenteeni on se, joka kaipaa tarkistamista. Vaatimattomuus ei aina kaunista. Pienet teot ansaitsevat kunniaa nekin – ja jos niistä juttelisi muidenkin kanssa voisi saada vaihdettua hyviä ideoita. Samalla voisi teilata uhkaavan lamaantumisen ja saada hyvää mieltä. Huomata, että hei, kyllähän näillä kaikilla ynnättynä alkaa jo olla vaikuttavuutta!

Kommentoi