Pääkirjoitus: Sinnikkyys palkitaan vielä

Vesa Valtonen

Noin 29 000 asukkaan Vihdissä on ollut tähän mennessä varmistettuja koronatartuntoja noin 150 ja vajaan 9 000 asukkaan Karkkilassa noin 30 .

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen kahden jäsenkunnan suhteellinen ero varmistettujen koronatartuntojen määrässä on siis tasoittunut kesän jälkeen melkoisesti.

Koronakuri – ohjeet, suositukset, vahvat suositukset ja kiellot –  on toiminut niin Vihdissä kuin Karkkilassakin kohtalaisen hyvin.

Kasvomaskin käyttämistä ei enää arastella ainakaan Vihdissä. Hengityssuojaimen käyttämiseen on käytännössä jokaisella mahdollisuus, sillä Vihdin kunta ja seurakunta ovat panostaneet runsaasti suojavarusteiden jakamiseen vähävaraisille.

Kasvomaskin käyttäminen on kuitenkin vain pieni osa kokonaisuutta, jonka avulla koronaviruksen leviäminen on pyritty nitistämään.

Maskin käyttöä vältteleviä ei kannata mennä suin päin arvostelemaan, sillä osalla heistä on siihen erittäin hyvin perusteltu lääketieteellinen syy.

Parannettavaa toki olisi edelleen vaikka kuinka paljon. Käsien pesupaikkoja on esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa rajoitetusti.

Desinfioivaa käsihuuhdetta on toki tarjolla runsaasti. Niitä todellakin kannattaisi käyttää.

Käyttöohjeisiinkin kannattaa tutustua viimeistään nyt, sillä nimellinen ruiskaus käsidesiautomaatista toiseen käteen kertoo lähinnä välinpitämättömyydestä.

Paljon olisi korjattavaa myös kertakäyttömaskien hävittämisestä. Roskisten läppien avaamisessa voi olla omat riskinsä, mutta näky pihoilla voi olla järkyttävä kun naakat ja varikset pääsevät mellastamaan apajille avoroskiksiin.

Kokoontumisrajoituksia on Vihdissä noudatettu hyvin. Moni on odottanut jo pitkään ainakin joitain lievennyksiä kokoontumisen rajoituksiin kun esimerkiksi harrastukset ovat jääneet vain unelmiksi.

Sinnikkyys palkitaan aivan varmasti jos koronakuri pitää. Rokotuksista moni odottaa paljon, mutta operaatioon saattaa kulua hyvinkin puoli vuotta.

Parempi virsta väärää kuin vaaksa vaaraa – edelleen.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi