PÄÄKIRJOITUS: Kunnan talous sukeltaa rajusti

Vihdin kunnan talous on koronaviruksen takia menossa rajusti miinukselle.

Vuosikate olisi kunnanhallituksen maanantaina käsittelemän talousennusteen mukaan miinuksella 5,4 miljoonaa euroa.

Budjetissa ennakoitiin vuosikatteeksi 9,3 miljoonaa euroa. Eroa on siis noin 14,7 miljoonaa euroa.

Tämä on kuitenkin ennuste tässä vaiheessa kun koronapandemian todellisista vaikutuksista kuntataloudelle on mahdollisuus esittää vasta alustavia arvioita.

Vihti ei kuitenkaan ole yksin, sillä ongelmat ovat samantyyppisiä ainakin suurimmassa osassa kunnista.

Maanantaina käsitellyn ennusteen suurimmat eroavaisuudet talousarvioon nähden olisivat verotuloissa, sosiaali- ja terveyskuluissa, myynti- ja muissa toimintatuloissa, maksutuotoissa ja työllisyyden hoidon kustannuksissa.

Kuntaliiton alustavien arviotietojen mukaan verotulojen maksun lykkäysmenettelyn kuntakompensaatio olisi Vihdille 2,9 miljoonaa euroa.

Peruspalvelujen valtionosuuden määräaikaisen korotuksen suuruus olisi Vihdille 1,5 – 3,2 miljoonaa euroa.

Lisäksi jaettavan harkinnanvaraisen valtionosuuden kokonaismäärää ei ole tiedossa – eikä kyseisen valtionosuuden saannista ole varmuutta mahdollisen merkittävän hakijamäärän takia.

Vaikka valtionkompensaatiot olisivat näin Vihdille alustavien tietojen mukaan noin 4,4-6,1 miljoonaa euroa, olisi tämänhetkisillä talouden arviointitiedoilla tilikauden alijäämä silti yli kymmenen miljoonaa euroa.

Kaiken kaikkiaan kunnan tilikauden alijäämä olisi todennäköisesti niin suuri, että taseeseen kertynyt ylijäämä, 6,6 miljoonaa euroa tulisi käytetyksi.

Viimeksi Vihdin kunnalla on ollut taseeseen kertynyttä alijäämää vuosina 2005 ja 2001.

Nyt on selkeästi varauduttava siihen, että lomautukset otetaan kunnanhallituksessa äänestämällä syntyneestä päätöksestä huolimatta jossain vaiheessa uuteen harkintaan.

Kuntalain talouden tasapainottamista koskevien säädösten pohjalta Vihdin ensi vuoden talousarvioon on tuotava käytännön suunnitelma taloudellisen tilanteen kohentamiseksi vuoden 2020 talousarviossa päätettyjen toimien lisäksi.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat