PÄÄKIRJOITUS: Varoitusmerkki ei ole turha

Vesa Valtonen

Peurat ja kauriit sekä ylivuotiset hirvenvasat ovat liikkeellä touko-kesäkuussa. Nopeuden alentaminen ja ajamiseen keskittyminen ovat kuljettajan tärkeimpiä keinoja hirvieläinonnettomuuksien välttämiseksi.

Liikenneturvan kyselyn mukaan suurin osa autoilijoista huomioikin hirvivaroitusmerkkialueen ajamisessaan.

Varoitusmerkkejä ei ole turhaan asennettu. Vihdin alueella hirvieläimiä on viime aikoina ollut erityisesti aamu- ja iltahämärässä liikkeellä esimerkiksi kakkostiellä Koivissillan liittymän ja kirkonkylän pääliittymän välisellä osuudella sekä Olkkalan liittymästä muutama sata metriä Porin suuntaan.

Läheltä piti -tilanteita on ollut useita – ja lisää niitä tulee, sillä hirvieläinkolarien riski kasvaa tilastojen mukaan selvästi toukokuusta lähtien.

Pahimman vaaran tielläliikkujille aiheuttavat tunnetusti hirviemojen karkottamat ylivuotiset vasat, jotka ovat tottumattomia liikkumaan yksin.

Hirvien lisäksi tai sijaan monilla alueilla suurempana riskinä ovat kuitenkin peurat tai kauriit, joiden kannat ovat vuosien mittaan kasvaneet.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toteaa, että peura- tai kaurisonnettomuudet eivät useimmiten johda henkilövahinkoihin autoilijoiden kohdalla, mutta moottoripyöräilijöille niillä on helposti todella ikävät seuraukset.

Mittavia omaisuusvahinkoja törmäyksistä syntyy toki myös kauris- ja peurakolareista autoilijoille, sillä nykyautojen keulan pintojen muovirakenteet ovat usein varsin heppoisia.

Kesäkuun alussa voimaan tulee uusi tieliikennelaki, jonka perusteella tienvarsille asennetaan myös kauriselämistä varoittavia liikennemerkkejä.

Varsinais-Suomessa tätä varoitusmerkkiä käytettiin jo viime vuonna kokeiluluvalla, mutta uuden lain ansiosta sen käyttö laajenee myös muualle maahan.

Ongelmia tieliikenteelle ovat aiheuttaneet myös hirvieläinten ruokintapaikat, jotka ovat olleet liian lähellä liikenneväyliä.

Monilta ongelmilta välttyy kun pitää nopeuden kurissa, keskittyy ajamiseen – ja pitää riittävän turvavälin.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi