Pääkirjoitus Vihdin kunta on mahdollistaja

Viime vuoden lopulla Vihdin kunnanvaltuusto hyväksyi kuluvalle vuodelle talousarvion ja talouden tasapainottamisen Vihta-suunnitelman.

Vaikeaan tulevaisuuteen varauduttiin, mutta kuluvana vuonna ilmenneistä uusista koronaviruksen vauhdittamista vaikeuksista ei ollut mitään tietoa. Virus alkoi jyllätä toisella puolella maapalloa.

Valtuusto hyväksyikin talousarvion, joka tukee voimassa olevaa kuntastrategiaa. Sen mukaan Vihdin kunta on mahdollistaja.

Kunnan rooli ja sen muutokset lähitulevaisuudessa askarruttavat kuitenkin aidosti vain harvoja.

Lähitulevaisuuteen liittyvät kuitenkin keskeisellä tavalla talouden merkittävän heikkenemisen rinnalla maakuntauudistus, sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, palveluiden digitalisoituminen, Vihdin kilpailukyky ja vetovoimaisuus sekä erilaiset innovaatiot.

Pääkaupungin ympärillä olevilla useilla kehyskunnilla taloudelliset haasteet ovat samansuuntaiset. Tiedossa kuitenkin on, että alueen kaupungit lähialueineen jatkavat kasvuaan, sillä alue on Suomen otollisinta.

Vihdin olisi nyt pystyttävä hyödyntämään lähes 30 000 asukkaan kunnan vahvuudet ja pystyttävä niiden avulla erottautumaan muista kehyskunnista.

Tämän valtuusto hyväksyi viime vuoden lopulla. Samalla linjattiin, että Vihdin kunnan vetovoimaisuutta rakennetaan voimallisin ottein.

Yksi tärkeä osa Vihdin vetovoimaisuuden lisäämisessä on tänä vuonna ollut kunnan yrityskyselyn järjestäminen.

Se toteutettiin kesän hiljaisina hetkinä, mutta siitä huolimatta vastausprosentti jäi kovin alhaiseksi.

Kyselyn tulokset antavat kuitenkin kunnan elinkeinopäällikölle Jorma Rannalle teräviä uusia työkaluja.

Näkymät olivat rankan koronakevään jälkeen kesällä annettujen vastausten mukaan tulevaisuuden toivoa herättäviä.

Lisää uskoa tulevaisuuteen toi alkuviikosta julkistettu työvoimatilasto. Sen mukaan Vihdissä työllisyyden kehittyminen edustaa alueen kuntien kärkipäätä.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat