Pääkirjoitus: Yrittäminen antaa voimaa

Vesa Valtonen

Kulunut viikko oli yrittämisen teemaviikko, joka huipentuu nyt lauantaiseen yrittäjän päivään.

Koronatilanteen takia massatapahtumia ei tietenkään järjestetty. Vihtiläinen viikon teemailta järjestettiin torstaina kunnantalolla, jonne erityisjärjestelyin mahtui muutamia kymmeniä yritysmaailman edustajia.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki antoi illan aikana tärkeitä vinkkejä tavoitteista ja keinoista kunnan ja yritysten yhteisen menestyksen lisäämiseksi.

Niitä todella tarvitaankin koronaviruksen näivertämissä kunnissa ja yrityksissä.

Ainakin täällä pääkaupunkiseudun ulkokehällä yritysten menestyminen on kuntien menestymisen eli palvelujen järjestämisen edellytys.

Vaikeimpinakaan aikoina yritystoiminnan edellytysten kehittäminen ei saa jäädä taka-alalle.

Kesä antoi uskoa tulevaisuuteen, sillä yrittäjänä aloittamisen suosio palautui nopeasti entiselleen Uudellamaalla.

Yrittäminen ja yritysten perustaminen hiipuivat keväällä koronaepidemian iskiessä, mutta kesäkuun ja heinäkuun aikana tapahtui huomattavaa elpymistä.

Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimiston tilastojen mukaan yritystoiminnan aloittaminen Uudenmaan alueella lisääntyi suorastaan dramaattisesti verrattuna aiempiin kesiin.

Sekä yrityksen perustaminen starttirahalla että sivutoiminen yrittäjyys työttömyysturvalla olivat heinäkuun loppuun mennessä saavuttaneet suurin piirtein saman tason kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana.

TE-toimiston myöntämä starttiraha on useissa tutkimuksissa osoittautunut yhdeksi tehokkaimmista työllistämiskeinoista.

Myös starttirahalla aloittaneet yrittäjät ovat pitäneet starttirahaa merkittävänä apuna.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen selvityksen mukaan starttiraha on koettu yritystoimintaa mahdollistavana tukena muun muassa sen toimeentuloa turvaavan vaikutuksen ansiosta, ja sen on katsottu nopeuttaneen kannattavan yritystoiminnan aloittamista.

Yritystoiminnan kannalta Vihti sijaitsee loistavalla paikalla metropolialueen tuntumassa. Edellytykset ovat kasvulle erinomaiset jos tarjolla on niin pienille kuin suurille yrityksille joustavasti tiloja ja yritystontteja.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi