Pääkirjoitus Tiukkaakin tiukempi aika

Maanantainen Vihdin kunnanvaltuuston kokous oli erittäin tiukan taloussyksyn startti.

Verotuksen muutokset, Perusturvakuntayhtymä Karviaisen budjettiylitykset ja koronaviruksen notkahdusvaikutukset koko yhteiskuntaan näkyvät Vihdissäkin karulla tavalla.

Rakennushankkeita on siirrettävä, toimintatapoja on uudistettava ja vähemmän tärkeitä palveluja on pohdittava erittäin kriittisesti – mutta samalla on luotava uskoa tulevaisuuteen.

Sitä varjostaa kuitenkin epidemian mahdollinen jatkuminen seurauksineen, joita tällä hetkellä voidaan vain arvailla.

Ensi vuoden talousarviosta kunnanvaltuustossa päätetään marraskuun kokouksessa.

Se on vain arvio. Vuosi sitten valmisteltiin talousarviota kuluvalle vuodelle, joka tunnetusti on ollut yllätyksiä täynnä.

Kokonaisuudessaan alkuvuoden talouskatsauksen mukainen vuoden tulosennuste on runsaat 9,8 miljoonaa euroa alijäämäinen eli noin 6,8 miljoonaa enemmän miinuksella kuin budjetissa ennustettiin.

Tuoreimpien veroennusteiden mukaan Vihdin kunnan verotulot jäävät tänä vuonna noin 5,8 miljoonaa euroa talousarviossa ennustettua pienemmiksi.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti elokuun alkupuolella Vihdin kunnan talouden tasapainotusohjelmasta luonnoksen julkista keskustelua varten.

Päätökset talouden tasapainottamiseksi on mitoitettava niin, että kunta saa katkaistua alijäämäisten vuosien kierteen lähivuosina.

Alijäämien kertymiseen ei enää ole varaa, sillä aikaisempien vuosien ylijäämät on käytetty. Lisäksi investointeihin on oltava riittävästi omaa rahoitusta, eikä lainaa missään nimessä kannata ottaa syömävelaksi.

Tänä syksynä kunnanvaltuutetut ovat siis poikkeuksellisen suurista linjauksista päättämässä. Siihen tehtävään heidät on valittu – ja koronankin vaikutuksiin on ollut aikaa valmistautua periaatteessa jo puolisen vuotta.

Valtion kuudennesta lisätalousarviosta on luvassa apua kuntien ahdinkoon, mutta pelkästään niiden varaan ei kannata tuudittautua.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat